Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-25 02:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/svagare-ekonomi-utmaning-for-kinas-arliga-folkkongress/

Världen

Svagare ekonomi utmaning för Kinas årliga folkkongress

Bild 1 av 2 En grupp värdar poserar för en gruppbild inför det kinesiska kommunistpartiets kongress på Himmelska fridens torg i Peking.
Foto: Mark Schiefelbein/AP
Bild 2 av 2
Foto: Mark Schiefelbein/AP

Utmaningarna är större än på länge när Kina på tisdagen inleder sin årliga nationella folkkongress. Ekonomin går sämre och utlandet visar ökad misstänksamhet. 

Rätta artikel

Förra årets nationella folkkongress blev en maktuppvisning för kommunistpartiets ledare Xi Jinping. Tidsgränsen för hur länge en ledare får sitta på sin post togs bort och Xi Jinping blev kallad den mäktigaste ledaren i Kina sedan Mao Zedong.

I år står Xi Jinping inför ett mer utmanande läge. Handelskonflikten med USA har tärt på ekonomin, fler är arbetslösa och omvärlden har riktat misstänksamhet mot kinesiska företag som telekomjätten Huawei. 

Nu måste Xi Jinping visa att han har kontroll på läget, försäkra fortsatta framgångar och bibehålla stabilitet i landet med 1,4 miljarder invånare.

Flera reformer lär stå på agendan när Xi Jinping ska försöka elda på självförtroendet i provinserna som har tvingats skära i sina budgetar i år. Tillväxttakten är nere på sin lägsta nivå på nästan 30 år. Outbildad arbetskraft har drabbats när fabriker stängt till följd av att USA höjt tullarna på kinesiska varor. 

Nu tycks USA och Kina närma sig en lösning i handelskriget, vilket också ger avtryck på folkkongressen där ett beslut väntas tas om att myndigheter inte längre ska kunna kräva tekniköverföring från utländska bolag i Kina. Det är en direkt eftergift till USA. 

Den nationella folkkongressen samlar nästan 3.000 delegater från Kinas 31 provinser. Den är en lagstiftande församling på papperet. Men lagarna som röstas igenom, nästan alltid med överväldigande majoritet, är nästan alltid bestämda av ledarna i kommunistpartiet i förväg.  

Parallellt möts det kinesiska folkets rådgivande konferens med drygt 2.000 ledamöter. Här sitter bland annat näringslivstoppar och filmstjärnor som Jackie Chan. Kända namn som väntas ge intervjuer där de visar sitt stöd för regeringen och Xi.