11 svältande barn hittades i nedgrävd husvagn i New Mexico - DN.SE
Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Svältande barn hittades i nedgrävd husvagn i New Mexico

00:44. Elva barn i åldrarna 1 till 15 år har räddats i USA från vad en polis beskriver som "de sorgligaste levnadsomständigheter och fattigdom jag har sett". Två misstänkta har gripits och beskrivs av polisen som muslimska extremister.

11 svältande barn hittades tillsammans med tre kvinnor i en nedgrävd husvagn i New Mexico. Polisen var på platsen efter att de fått ett meddelande med rop på hjälp.  

Det var sökandet efter en treårig pojke, som försvann i december förra året, som ledde polisen fram till det läger där de elva barnen fanns. 

En utredare fick tag i ett meddelande som tycktes vara skickat av någon på platsen. ”Vi svälter och behöver mat och vatten”, stod det i meddelandet. 

Lägret där barnen hittades ligger i ett avskilt ökenområde i delstaten New Mexico.
Lägret där barnen hittades ligger i ett avskilt ökenområde i delstaten New Mexico. Foto: Taos County Sheriff's Office / AFP / TT

Polisen sökte igenom lägret, som ligger i ett ökenområde i den amerikanska delstaten New Mexico. Där hittade de elva barn, mellan ett och 15 år gamla, och tre kvinnor i en nedgrävd husvagn täckt av ett platsskynke, skriver Sky News

Barnen har beskrivits av polisen som utsvultna och mycket magra. De var även dåligt klädda med trasiga kläder och utan skor. Det saknades elektricitet, avlopp och rent vatten och fanns mycket lite mat på platsen, enligt polisen. 

– Vi gav barnen vatten och de snacks som vi hade med oss. Det var de sorgligaste levnadsförhållandena och den största fattigdom jag sett, säger en polis enligt CNN

Amalia, där barnen hittades, är ett avskilt ökenområde drygt 20 mil nordost om staden Albuquerque.

Det saknades elektricitet, avlopp och rent vatten och fanns mycket lite mat på platsen, enligt polisen.
Det saknades elektricitet, avlopp och rent vatten och fanns mycket lite mat på platsen, enligt polisen. Foto: Taos County Sheriff's Office / AFP / TT

Den försvunna pojken fanns inte med bland de upphittade barnen. Däremot är en av de som greps på platsen treåringens far, som sedan månader tillbaka misstänks för att ha rövat bort pojken.

Båda de gripa sågs med pojken i december, i samband med att han försvann.

Männen var tungt beväpnade när de greps, med både ett halvautomatiskt vapen och ett flertal pistoler. De vägrade till en början att lyda polisens order. 

De är nu misstänkta för elva fall av barnmisshandel. Barnen har överlämnats till sociala myndigheter och placerats i ett skyddat boende. 

De tre kvinnorna tros vara barnens mödrar. De greps först men släpptes efter förhör, i väntan på vidare utredning. 

Var den försvunna pojken finns är ännu inte klart och polisen fortsätter sina eftersökningar efter honom.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.