Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-05 22:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/svar-anpassning-for-barnfamiljer-nar-frankrike-infor-utegangsforbud/

Världen

Svår anpassning för barnfamiljer när Frankrike inför utegångsförbud

01:52. 15-åriga Violette Aubusson om utegångsförbudet: "Det känns väldigt konstigt att inte ha någon kontakt alls med lärare".

PARIS. I Frankrike är alla skolbyggnader och universitet stängda sedan i måndags, och nu råder även utegångsförbud. 

För många barnfamiljer är omställningen svår.

– Det funkar okej, än så länge, men jag saknar mina klasskompisar, säger 15-åriga Violette Aubusson till DN.

Vid lunchtid i tisdags trädde utegångsförbudet i kraft – det som Emmanuel Macrons regering infört för att minska smittspridningen i det hårt drabbade Frankrike. 

100.000 poliser och gendarmer har mobiliserats, och de delar nu ut böter på 135 euro till den som rör sig utomhus utan lagligt skäl. Polisen har upprättat en antal fasta kontroller, men även mobila enheter åker runt i Paris och håller fransmännen under uppsikt.

Undantag ges bara för att handla mat och mediciner, åka till sjukhus, hjälpa en anhörig eller ”ta en kort vända nära bostaden för att rasta ett husdjur eller utöva motion”.

Ett särskilt formulär måste fyllas i varje gång.

I familjen Aubussons hus i norra Paris ligger en bunt sådana formulär vid ytterdörren.

Bild 1 av 2 Familjen Aubusson i Paris (från vänster): Antoine (11 år), mamma Muriel, Violette (15), Margot (17) och pappa Mathieu.
Foto: Kristofer Sandberg
Bild 2 av 2 Formuläret som alla fransmän måste ha med sig om de går ut.
Foto: Kristofer Sandberg

– Det är en rejäl omställning. Jag är frilansande bostadsmäklare – men det går ju inte att jobba nu. Det går inte att ha visningar och jag har tjugo lägenhetsförsäljningar som hänger i luften. Det enda jag kan göra är att försöka få in rutiner för oss här hemma, så att barnen kommer upp på morgonen och gör sina skoluppgifter, säger Muriel Aubusson, som bor med sin man och deras tre barn.

Mellandottern, 15-åriga Violette Aubusson, sitter på sängen i sitt rum och läser på en surfplatta.

– Om ett par veckor kommer det nog att bli jobbigt. För man är ju helt isolerad. Jag saknar redan mina vänner. Vi försöker hålla kontakt med meddelanden, men det är inte samma sak. Man blir uttråkad, säger hon.

Läs mer: Så skapar du struktur för ditt barn om skolan håller stängt

”Första dagen funkade ingenting”, säger Violette Aubusson.
”Första dagen funkade ingenting”, säger Violette Aubusson. Foto: Kristofer Sandberg

– Första dagen funkade ingenting – alla sajter var överbelastade. Men nu har vi fått tillgång till en portal där skolböckerna finns, och varje dag får vi instruktioner av lärarna om vilka sidor som ska läsas och sedan inlämningsuppgifter, säger Violette, som går ettan på gymnasiet.

Storasyster Margot, 17, har precis gjort ett biologiprov vid sin laptop.

– Vi fick 75 minuter på oss att svara på frågor i uppsatsform. Det blir ju lite annorlunda än när man är i skolan, för ingen kontrollerar att man inte letar svar på nätet – men jag tycker att det fungerade rätt bra ändå, säger hon efteråt.

Läs mer: Stängda skolor i Danmark – ”Det krävs en struktur för vad vi ska göra på dagarna”

Margot Aubusson pustar ut efter ett biologiprov.
Margot Aubusson pustar ut efter ett biologiprov. Foto: Kristofer Sandberg

– Vi har haft lektioner via ett program för röstchatt, där vi kan ställa frågor till läraren. Det har talats om videokonferenser också, men jag tror inte det blir något med det, berättar hon.

Sedan skolbyggnaderna bommade igen i måndags har flera av de portaler för distansundervisning som fanns sedan tidigare drabbats av tekniska problem. Belastningen har helt enkelt blivit för hög när tolv miljoner elever i grund- och gymnasieskolor gått in samtidigt.

Situationen har gradvis förbättrats, men när den elvaårige Antoine ska visa sin skolportal för DN öppnas inte sidan.

Muriel Aubusson hjälper sonen Antoine hitta rätt.
Muriel Aubusson hjälper sonen Antoine hitta rätt. Foto: Kristofer Sandberg

– I förmiddags såg vi en film om ”energiförsörjningen genom historien”. Men nu kommer jag inte in, säger han och klickar frustrerat med musen.

Pappan i familjen, Mathieu Aubusson, är chef på ett stort revisionsbolag – och då Muriels frilansande blivit omöjligt hänger familjens inkomster nu på honom. 

Han har stängt in sig på sitt arbetsrum.

– Det är inte helt lätt att balansera familjelivet med arbetet, men med lite nya rutiner tror jag att det kan gå. Samma sak på jobbet: jag är chef för 60 personer som alla arbetar hemifrån nu. Det är en utmaning att få det att fungera, och att få kunderna att vänja sig vid det, säger Mathieu.

Ändå är ingen i familjen öppet kritisk till utegångsförbudet.

”Jag är chef för 60 personer som alla jobbar hemifrån nu”, säger Mathieu Aubusson.
”Jag är chef för 60 personer som alla jobbar hemifrån nu”, säger Mathieu Aubusson. Foto: Kristofer Sandberg

– Vi gör inte det här för oss själva i första hand, utan för att skydda andra som är mer utsatta. Det tycker jag är rätt. Det här formuläret som vi ska ha – det tror jag mest är ett sätt att få folk att tänka på att det bara är när det är absolut nödvändigt som vi bör gå ut, säger Mathieu Aubusson.

– Fast jag tror att det är viktigt att det inte varar för länge – då kommer folk att tröttna, säger Muriel, och lägger till:

– Jag är nog mest orolig för hur vi ska hålla sams och kunna få motion.

Foto: Kristofer Sandberg

Hon sneglar mot elvaårige Antoine, som inte längre kan träna med sitt fotbollslag eller spela tennis.

– Men jag får väl jogga istället, säger Antoine med ett skratt.

När jag frågar om han förstår varför nickar han och svarar tyst:

– Ja, om det är många på en och samma plats finns det risk att coronaviruset sprids.

Läs mer:

Stängda skolor döms ut som pr-trick i Japan