Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Svårt att utreda brittisk nervgiftattack

Foto: Chris J Ratcliffe/AFP

Storbritanniens antiterrorpolis medger att man kanske aldrig kommer hitta de ansvariga bakom attackerna med Novitjok. Samtidigt har mannen i paret som senast utsattes för nervgiftet nu talat med polis. 

Neil Basu, som är chef för Storbritanniens antiterrorpolis, har uttryckt sitt tvivel om de ansvariga bakom de mystiska attackerna med nervgiftet Novitjok någonsin kommer att lösas. 

– Jag skulle givetvis vilja stå här och säga att vi har identifierat och gripit de ansvariga. Och att vi är helt säkra på att det inte finns något spår av nervgift kvar i landet. Men den brutala verkligheten är att jag inte kan ge några garantier för det i nuläget, säger han.

På en presskonferens under tisdagen, förklarar Neil Basu att forskare menar att nervgiftet kan hålla i upp till femtio år, om det förvaras i en behållare, enligt Sky News.

Informationen försvårar polisens arbete avsevärt, menar Basu. När en av reportrarna liknar det med att finna en nål i en höstack håller han med. 

I mars förgiftades den ryske ex-agenten Sergej Skripal och hans dotter Julia Skripal av Novitjok i staden Salisbury. 

Sedan dess har en man och en kvinna utsatts för giftet i staden Amesbury inte långt därifrån. Kvinnan avled och mannen fick livshotande skador. Mannen har dock gradvis blivit bättre och hans tillstånd beskrivs sedan lunchtid på onsdagen inte längre som kritiskt.

Mannen har nu även kunnat tala med polisen, som arbetar med att lokalisera giftet som skadad tre och dödat en person i landet under det senaste året, enligt The Guardian

Storbritanniens antiterrorpolis tror dock att det kan ta flera dagar till innan mannen, som vaknade upp från sin medvetslöshet under tisdagen, får tillbaka minnet och kan fokusera på frågorna som de ställer. 

Neil Basu säger att polisen kanske aldrig lyckas hitta någon koppling mellan de båda händelserna.

Storbritannien – som inte har presenterat bevis för sina påståenden – anklagar Ryssland för att ligga bakom förgiftningarna. Ryssland nekar till inblandning.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.