Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-20 17:06 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/svart-ena-syrisk-opposition/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Svårt ena syrisk opposition

I skuggan av kriget i Syrien försöker grupper i exil skapa alternativ till Assadregimens styre. Men inne i Syrien förlorar den splittrade exiloppositionen alltmer förtroende.

Ännu en grupp fogas till Syriens splittrade opposition när den kände oppositionsaktivisten Haytham al-Maleh nu bildar Syriska revolutionsrådet. al-Maleh, som lämnade Syriens största oppositionsgrupp Syriens nationella råd (SNC) i mars av frustration över att hjälpen till det syriska folket misslyckats, har samlat ett sjuttiotal oppositionella i vad som är tänkt utmynna i en exilregering.

– Resultatet blir att exiloppositionen verkar ännu mer delad. Vi vet att folk inne i Syrien har blivit kritiska mot SNC, det här ökar känslan av att exiloppositionen inte visar ledarskap, säger Yezid Sayigh vid Carnegies centrum för Mellanösternstudier i Beirut.

Att de olika oppositionsgrupperna är överens om det mest grundläggande: Bashar al-Assad måste bort, räcker inte, anser Sayigh. För att al-Assad ska falla måste oppositionen enas om ett tydligt politiskt alternativ för tiden efter hans fall.

Men efter år av förtryck av alltifrån islamister till kommunister går det inte att förvänta sig en enad front, säger Nadim Shehadi på Chatham house i London.

– För att förstå oppositionen i Syrien måste man komma i håg att Baathpartiet har styrt i 47 år och förtryckt alla. Islamister, socialister, nasserister, kommunister, att alla uppstår nu betyder ju inte att de är överens. Det är fel att förvänta sig att en enhetlig opposition ska uppstå, man kan se mångfalden som ett hälsosamt politiskt klimat.

Baathpartiets hårdföra styre bär delvis skuld till att både oppositionella inom och utanför Syriens gränser har svårt att enas, anser han.

– Alla har misstänkt varandra i åratal när ingen opposition har tillåtits och nu ska de plötsligt samarbeta, en del av det kaoset beror på det system som varit, säger Shehadi, som säger att de mest drivande i det syriska upproret kommer att visa sig först efter al-Assads fall då de som bekämpar honom i Syrien vågar träda fram.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.