Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-26 22:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/svarta-ladorna-ska-ge-svar-om-katastrofen/

Världen

Svarta lådorna ska ge svar om katastrofen

01:35. Över 40 människor omkom när ett flygplan nödlandade och fattade eld i Rysslands huvudstad Moskva.

Det ryska flygplanet som började brinna fick ett tekniskt fel ombord, uppger flygbolaget Aeroflot.

Men vad som orsakade olyckan där 41 personer dog är oklart.

Nu ska flygplanets svarta lådor undersökas.

Rätta artikel

Ryska myndigheter utreder söndagens tragiska olycka på Moskvas flygplats Sjeremetevo. 41 personer dog när ett ryskt flygplan, med 73 passagerare och fem besättningsmedlemmar, nödlandade och fattade eld. Minst två barn dog. Siffrorna var på måndagen preliminära.

”Besättningen gjorde allt de kunde för att rädda passagerarnas liv och ge nödhjälp till de drabbade. Tragiskt nog kunde de inte rädda alla ombord. Våra tankar och hjärtan är med dem som går igenom en obeskrivlig förlust. Vi sörjer med er”, skriver det drabbade flygbolaget Aeroflot på sin hemsida.

Elva personer skadades och sex personer vårdades på måndagen på sjukhus med allvarliga skador, rapporterar AP. Svenska UD hade inga uppgifter om det var några svenskar ombord. 

– Vi har inga uppgifter om det men vi står i kontakt med vår ambassad i Moskva som utreder händelsen, sa Timothy Prellwitz på UD:s pressjour.

Aeroflot skriver på sin hemsida att planet evakuerades på 55 sekunder, jämfört med branschstandarden på 90 sekunder. Evakueringen försenades av att flera passagerare försökte få med sig sitt handbagage, rapporterar den ryska nyhetsbyrån Interfax.

Foto: Russian Investigative Committee/AFP

Vad som orsakat olyckan var på måndagen ännu oklart. 

Enligt Aeroflot vände planet strax efter starten tillbaka till flygplatsen eftersom besättningen upptäckt ett tekniskt fel ombord. Men flygbolaget ger inte någon närmare förklaring. 

”Felfunktioner ombord på flyget, flight SU 1492 från Moskva till Murmansk, upptäcktes kort efter start. Besättningen var tvungen att begära en nödlandning på flygplatsen. Motorerna fattade eld vid landningen på Sjeremetevo”, skriver flygbolaget på sin hemsida.

Enligt flygövervakningssajten Flightradar24 cirkulerade planet i luften innan nödlandningen.

”Efter starten rapporterade besättningen in en avvikelse och bestämde sig för att vända tillbaka till flygplatsen”, skriver flygplatsen Sjeremetevo i ett uttalande.

Utredarna ville på måndagen inte kommentera vad som orsakat flygplansbranden.

En teori är att branden bröt ut efter att planet träffats av en blixt i luften. En annan är att branden startade i samband med nödlandningen. Planet ska enligt vittnesuppgifter ha studsat på landningsbanan, då bränslet tog eld.

Enligt AP utreder haverikommissionen tre möjliga orsaker till flyghaveriet: bristande kompetens, tekniska problem och dåliga väderförhållanden. Utredarna ska nu gå igenom flygplanets färdskrivare, de så kallade svarta lådorna.

Flygplanets pilot Denis Evdokimov säger till ryska medier att ett blixtnedslag slog ut kommunikationssystemet.

– Vi lyckades få tillbaka kommunikationen genom en nödlägesfrekvens på vår radiomottagning. Men länken fanns bara för en kort stund och försvann bort. Det gick bara att hinna säga några få ord, säger han enligt AFP.

Flera har berättat om ett starkt ljussken ombord.

– Vi lyfte, kom in i ett moln där det haglade mycket och i det ögonblicket kom en blixt, säger flygvärdinnan Tatiana Kasatnika, rapporterar AP.

– Jag såg en blixt av vitt ljus, säger Dmitry Khlebushkin enligt AFP.

Passageraren Pjotr Egorov säger till den ryska tidningen Komsomolskaja Pravda:

– När vi precis hade lyft slog blixten ned i planet. Det hoppade till som en gräshoppa. Vi var så skräckslagna att vi nästan förlorade medvetandet. Vi gjorde en nödlandning och väl på marken började planet brinna.

Anna-Lena Laurén: Aeroflots problem är att vara gift med den ryska flygplansindustrin

Läs mer: ”Flera utländska bolag har lämnat tillbaka flygplanet”