Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Svenk terrorexpert sågar belgisk polis

Belgisk polis vid insatsen på tisdagen.
Belgisk polis vid insatsen på tisdagen. Foto: AP

Två misstänkta terrorister lyckades undkomma anti-terrorinsatsen i Bryssel på tisdagen. Terrorexperten Hans Brun är kritisk till hur belgisk polis hanterar terrorhotet och varnar för att de kan slå till igen.

– De vill antagligen fortsätta med sin verksamhet, säger han.

Vid lunchtid på onsdagen avslöjade belgisk åklagare identiteten på den misstänkta terrorist som dödades i samband med tisdagens antiterrorinsats i Bryssel. Det rör sig om en 30-årig algerisk man som uppehållit sig illegalt i Belgien. Intill hans kropp fann polis en flagga med terrororganisationen IS-symbol, en automatkarbin och en manual för extrem islam.

Ytterligare två misstänkta terrorister lyckades fly från den lägenhet som fransk och belgisk polis slog till mot på tisdagseftermiddagen. De ska nu befinna sig på fri fot, meddelade åklagaren.

Enligt Hans Brun, terrorforskare vid King's College i London, tyder mycket på att gärningsmännen agerat professionellt och är välorganiserade.

– Utifrån den information som kommit ut tycks de här personerna vara väl förebredda att använda sig av dödligt våld. Det är oroväckande och ett tecken på att de är välmotiverade, man tar till våld utan att tveka och man skjuter för att döda, säger han.

Att två personer lyckades undkomma polisen genom att fly över taket är ett oroande faktum.

– Det tyder på att de spanat ut en flyktväg i förväg. Det säger något om att de inte är småbusar. Jag tolkar det som om de inte har haft för avsikt att fångas på den platsen utan velat fortsätta med sin verksamhet.

Tisdagens insats skedde efter ett tips om att det i den aktuella lägenheten kunde finnas vapen med kopplingar till terrorattentaten i Paris i november då 130 människor dödades. Enligt Hans Brun tycks poliserna ha varit dåligt förberedda för den situation som mötte dem.

– Det jag reagerar på att man skickar dit poliser utan uppbackning. Antingen har man haft väldigt många tips att beta av, eller så har man slarvat med rutinerna. Det är lätt att vara kritisk på avstånd, men det är ett problem om så sker, säger han.

Flertalet av terroristerna som anses ha varit hjärnorna bakom dåden i Paris tidigare i vintras har kunnat spåras tillbaka till adresser i Belgien. Landet har enligt flera bedömare flest IS-resenärer per capita av alla västländer, och den numera ökända brysselstadsdelen Molenbeek pekas ut som ett av Europas främsta fästen för våldsbejakande islamister.

Efter terrordåden i grannlandet har en debatt blossat upp om landets förmåga att hantera hotet från jihadister och om den belgiska polisens tillkortakommanden. Bara i Bryssel finns ett flertal olika polismyndigheter som konkurrerar med varandra. Det leder till att information inte lämnas vidare och att viktiga uppgifter faller mellan stolarna. Enligt Hans Brun är brister i polisorganisationen en av orsakerna till att landet kunnat bli en hot-spot för potentiella terrorister.

– Dessa problem har skapats av en rad faktorer, bland annat hur polisen leds och utbildas, säger han.

Den negativa spiralen började redan på 1990-talet.

– Belgien har varit som ett svart hål. Man har misskött både det förebyggande arbetet, och låtit nätverken etablera sig i lugn och ro. Man hade kunnat försöka få koll på dem och störa ut dem med hjälp av juridiska medel. Ungefär så som Sverige gjorde med nazisterna på 1990-talet, med riktade insatser och exit-verksamhet. Men i Belgien lät man bli.

Utgör bristerna hos den belgiska polisens en fara för säkerheten i andra Schengenländer?

– Det tycker jag att man kan säga utan att överdriva det minsta. Det spelar ingen roll om Tyskland och Frankrike har erkänt skickliga säkerhetstjänster när grannlandet inte har det. Eftersom det är jättesvårt att stänga landgränserna kan terroristerna röra sig över gränserna, säger han.

Landets inrikesminister meddelade på onsdagen att anti-terrorinsatsen inte är avslutad och att sökandet efter fler misstänkta terrorister fortsätter.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.