Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Svensk död i norsk busskapning

Foto: Egil Jørgen Lund/NTB scanpix/TT

En av de döda i busskapningen i västra Norge på måndagskvällen är en svensk man i 50-årsåldern, uppger norsk polis för DN. En man i 30-årsåldern har gripits. 

– Jag kan bekräfta att en av de omkomna är en man som är svensk medborgare, han skall var i 50-årsåldern, säger Trine Erdal, polisintendent i Sogn og Fjordane, till DN.

De andra offren är enligt Erdal en norsk kvinna född 1994 och busschauffören, en norsk man i 50-årsåldern. 

Årdals kommun har inrättat ett kriscentrum för att bistå de berörda efter kapningen av bussen.

Polisen har inga uppgifter om att andra personer är skadade, eller att fler personer ska ha befunnit sig ombord på bussen. 

– Vi vet inte mycket om vad som skedde i bussen, annat än att de döda är knivdödade. Det är två passagerare och föraren på bussen, säger polismästare Ronny Iden till NRK.

Kapningen skedde på länsväg 53 mellan Årdal och Tyin i länet Sogn og Fjordane och bussen stannade på en plats som heter Holsbruvatnet, uppger Ronny Iden för NRK.

– Tre personer som var på bussen har bekräftats döda. Mannen var beväpnad med kniv och greps klockan 18.47 av brandkåren som var först på plats. Han har nu gripits av polis, säger Ragnhild Skår vid Sogn og Fjordanes polisdistrikt, till DN.

Den utpekade gärningsmannen ska själv vara skadad och har förts till Haukeland sjukhus. Inledningsvis rapporterades att den misstänkte mannen är i 50-årsåldern, men enligt Aftenposten är han i 30-årsåldern. 

Polisen fick larmet 17.35. Närmaste polispatrull larmades 17.38 och var då knappt nio mil från platsen. De tog nästan en timme på sig att nå den kapade bussen, skriver NRK.

– Polisen åkte till platsen nästan omedelbart efter det att de fick larmet. Det var den patrullen som fick uppdraget då det var den närmaste patrullen. I denna tragiska sak kan vi självklart säga att det inte var bra, men vi vet inte något mer om omständigheterna runt detta, säger Ronny Iden.

Flera ambulanser skickades till platsen och även en räddningshelikopter, men den hade svårt att landa på platsen.

Den insatsstyrka som polisen var i färd med att skicka hann inte ge sig i väg mot Årdal innan beskedet kom om gripandet.

– Vi har fått en begäran om bistånd. Men mannen greps strax före klockan 19, så begäran förfaller, säger André Kråkenes till VG.

Vad som hänt på bussen är fortfarande oklart.

– Vi fick först höra att det var en trafikolycka. Men när vittnen var på väg för att hjälpa till fick de syn på en desperat man inne i bussen. Han har visat fram vapen. Sedan förändrades bilden, säger Wenche Hope, insatsledare i Sogn og Fjordane till VG. 

Busslinjen kallas Valdresekspressen och drivs av åkeriet Jotunheimen og Valdresruten Bilselskap.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.