Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Svensk dödsdömd för knarkbrott

En 44-årig svensk har dömts till döden för narkotikabrott i Malaysia, uppger svenska utrikesdepartementet.

Mannen greps redan i december 2011 på Kuala Lumpurs flygplats med droger i sin resväska. I torsdags dömdes han till döden av en lokal domstol, en uppgift som svenska UD har fått bekräftad.

– Personal från vår ambassad har besökt mannen regelbundet sedan han greps och även följt rättegången. Vi har ännu ingen information om ifall mannen kommer att överklaga, säger Anna Buhré Kervefors på UD:s presstjänst.

Enligt nyhetssajten New Strait Times ska mannen, som äger en bar i Thailand, ha haft 4,3 kilo metaamfetamin i väskan när han greps.

Domaren motiverade beslutet med att försvaret inte fört fram något annat än att mannen nekar till anklagelserna.

– Vi finner därför den åtalade skyldig. Eftersom inga alternativ finns måste domstolen döma till döden så som lagen föreskriver, sade domaren enligt New Strait Times.

Mannen ska enligt Aftonbladet ha bott i Stockholmsområdet där han drev ett kafé och en pizzeria innan han för flera år sedan flyttade utomlands.

Dödsdomar mot svenskar i utlandet har förekommit förr.

– Det handlar om ett fåtal fall de senaste årtiondena, säger Catarina Axelsson på UD:s presstjänst.

Någon närmare information om dessa fall, eller ens hur många det exakt handlar om, vill UD inte lämna ut.

– Det handlar om mycket känsliga ärenden, säger Axelsson.

Enligt UD:s uppgifter är det i nuläget hundratals dödsdömda fångar som väntar i malaysiska fängelser på att straffet ska verkställas. Senast man vet bestämt att någon avrättades var 2010.

– Det har funnits en förhoppning om att Malaysia går mot ett avskaffande av dödsstraffet men sådant tar tid, säger Catarina Axelsson.

Enligt Amnesty International dömdes 60 personer till döden i Malaysia 2012 och 108 personer 2011. Amnesty gör bedömningen att avrättningar har ägt rum men har inte kunnat få fram exakta data om detta.

Human Rights Watch uppger att dödsstraff är obligatoriskt i Malaysia när det gäller narkotikasmuggling.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.