Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Svensk högerextremist hjälper indiska nationalister

Other: Manish Swarup/AP/Magnus Hallgren

Den svenska högerextremisten Daniel Friberg har haft en nyckelroll i att knyta kontakter mellan Indiens nationalister och Europas högerpopulister. Hundratals möten ska ha ägt rum mellan representanter från premiärministern Narendra Modis parti, amerikanska högerextrema aktivister och europeiska partier som Jobbik, enligt den indiska tidskriften Caravan.

Svenska Daniel Friberg och bokförlaget Arktos har haft en nyckelroll i att bygga ett globalt nätverk för högerextremister de senaste åren. Fribergs band till den amerikanska så kallade altright-rörelsen, som innefattar såväl nynazister som antifeminister och nationalistiska Trump-anhängare, är väl dokumenterad. Det är mindre känt att han även knutit band till den politiska eliten i Indien.

Bokförlaget Arktos har sedan länge haft en bas i Indien, där de tryckt sina nationalistiska och högerextrema böcker. Men enligt en ny artikel i tidningen Caravan har Friberg och Arktos amerikanska medgrundare John Morgan även haft en nyckelroll i att ordna möten mellan den växande hindunationalistiska rörelsen i Indien och högerextremister i Europa och USA.

Friberg säger i artikeln att han själv har hjälpt till att ordna mer än hundra möten mellan västerländska högerextremister och hindunationalister, inklusive representanter för premiärminister Narendra Modis parti, Bharatiya Janata Party. Bland annat ska de ha ordnat möten mellan det högerextrema och öppet antisemitiska ungerska partiet Jobbik och representanter från Modis parti, BJP. Mötena ägde rum innan Modi blev premiärminister.

– Högerextremister har länge haft en fascination för Indien. Att flytta till Indien var ett logiskt val för Arktos dels av ekonomiska skäl, dels för att det fanns en växande hindunationalistisk rörelse där, säger Carol Schaeffer, som är författare till artikeln, i en intervju med DN.

Schaeffer har bevakat den amerikanska altright-rörelsen och dess globala kopplingar under de senaste två åren och har tidigare publicerat artiklar om detta i amerikanska The Atlantic. Tidningen Caravan är en av Indiens tyngre magasin för reportage och essäer och hon gjorde research i fyra månader för detta reportage.

– BJP har länge använt en rasistisk retorik så de har nu hittat en ideologisk allians med vita nationalister i USA och Europa, säger Schaeffer.

En förklaring till att de högerextrema rörelserna i väst har enats med hindunationalisterna är att de båda har grova fördomar mot muslimer.

– Alla dessa grupper, oavsett om de är i USA, Östeuropa, Sverige eller Indien, delar en oerhört stark islamofobi, så de förenas mot en gemensam fiende, säger Schaeffer.

Narendra Modi valdes till premiärminister i Indien 2014 med löften om ekonomiska reformer och modernisering. Men han har fått kritik för att ha spridit en ökad nationalism i landet. Regeringen har genomfört en rad hindunationalistiska reformer, samt gått till attack på civilsamhället, frivilligorganisationer och bokförlag. Det har skapat en bördig terräng för idéer som delas med nationalister  i Europa och USA.

Arktos amerikanska medgrundare John Morgan, som lämnade sin roll på Arktos förra året, har länge lockats av hindunationalistisk retorik och estetik. Ett antal hindunationalistiska slogans och bilder har även blivit populära internetmemes, bilder med textbudskap som sprids hos den amerikanska altright-rörelsen. De delar även en ideologisk kamp mot liberalism, feminism och det de kallar “politisk korrekthet”. 

2012 var den ryska högerextrema ideologen Alexander Dugin, som står nära Vladimir Putin, på besök i Indien. Han träffade då Friberg och Morgan, som gjorde en intervju med Dugin för den högerextrema sajten Counter Currents. Där beskrev Dugin utförligt vikten av att skapa en “strategisk allians” som enades mot den fiende Dugin beskriver som fokuserad på “mänskliga rättigheter och politisk korrekthet”.

– De tror att det är något djupt fel med vår samtid och att vi är på väg mot en total kollaps. Något altright-rörelsen har gemensamt med hindunationalisterna är förmågan att använda modern teknik för att sprida sitt budskap. John Morgan pratar om att “rida fram på modernitetens tiger”. De använder det moderna för att krossa det moderna, säger Schaeffer.

För Dagens Nyheter bekräftar Daniel Friberg att han haft ”massor av möten” med hindunationalister under de tre år som han bodde i Indien.

– Jag träffade politiker, författare och potentiella författare som jag var intresserad av att skriva kontrakt med och ge ut böcker av. Jag såg mig inte som någon matchmaker mellan politiska rörelser, säger Daniel Friberg.

Han sympatiserar med regeringspartiet BJP och den kontroversiella utomparlamentariska rörelsen Rashtriya Swayamsevak Sangh, RSS. Av många anses RSS ligga bakom de växande religiösa och politiska spänningarna i Indien.

Läs mer: Hindunationalister utmanar demokratin i Indien 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.