Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Svensk i terrordramat: Plötsligt smällde det

Henrik Forsberg.
Henrik Forsberg. Foto: Privat

Henrik Forsberg från Laxå var bara ett femtiotal meter från platsen för massakern i Port El Kantaoui. ”Det var ett buskage mellan oss och där det sköts. Det är helt overkligt”, säger han till DN.

Vid lunchtid på fredagen låg Henrik Forsberg i poolen på sitt hotell i Port El Kantaoui vid Medelhavets kust, tillsammans med sin svärmor och fruns syster och hennes man.

– Helt plötsligt hörde vi något som smällde till från grannhotellet. En dov smäll. Först trodde jag att de bara försökte skrämma bort fåglarna i buskaget som skiljer hotellen åt, för det flaxade i väg några fåglar. Men så small det igen, och då tänkte jag: vad är det som händer? berättar Henrik Forsberg på telefon.

– Sedan såg vi hundratals människor som kom springande upp från stranden, tillsammans med anställd personal som ropade något om terrorister. Då förstod jag att något allvarligt hade hänt. Så kom en kraftig explosion, som från en bomb. Vi sprang in i vårt hotells lobby, och jag fortsatte upp på rummet för att leta rätt på min fru och 11-årige son som varit på massage, säger han.

Dova, smattrande ljud från automatvapen fortsatte. Efter bara sex-sju minuter var hotellet fullt av polis och militär.

– De säger att terroristen är död. Och hela eftermiddagen har vi ju haft mycket poliser och militär här, helikoptrar ovanför hotellet och militärbåtar ute på vattnet. Men vi vet ju inte om någon kom undan och ligger och gömmer sig någonstans. Så ingen här går ut. Alla sitter inne i lobbyn eller på rummen, säger Henrik Forsberg.

– Det är först nu som det börjar sjunka in vad som hänt. Vad som kunde ha hänt. Det är helt sjukt egentligen. Overkligt, säger han.

Henrik Forsbergs familj reser med arrangören Detur Norge, och skulle egentligen ha stannat en vecka till. Men nu vill de bara återvända hem.

– Nu kommer vi ju bara att sitta inne på rummet. Detur Norge talar om hemresa på måndag. Men vi hoppas att vi kan få åka hem tidigare, som de som rest med Detur Sverige, säger Henrik Forsberg till DN.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.