Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-17 22:43 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/svensk-kvinna-greps-i-dubai-efter-ett-glas-vin-pa-flyget/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Svensk kvinna greps i Dubai – tog bilder av tjänsteman

Flygplan från Förenade arabemiratens flygbolag Emirates.
Flygplan från Förenade arabemiratens flygbolag Emirates. Foto: Kamran Jebreili

En svensk kvinna boende i Storbritannien och hennes fyraåriga dotter greps i Dubai sedan kvinnan tagit bilder av en immigrationstjänsteman. Nu har hon släppts.

Den svenskfödda kvinnan, som i dag bor och arbetar i Kent i England, greps den 13 juli under en resa med flygbolaget Emirates, skriver The Guardian.

När den 44-åriga kvinnan och hennes dotter kom fram till Dubai ifrågasatte en immigrationstjänsteman svenskans pass, som ska ha gått ut den 10 juni, och frågade också om hon druckit alkohol.

Utlänningar och turister tillåts dricka alkohol på särskilda platser, såsom hotell och barer, i Förenade arabemiraten, men det är straffbart att uppträda onyktert och att dricka på allmän plats. 

Kvinnan hade serverats vin på flyget mellan London och Dubai under den åtta timmar långa flygningen.

Enligt tjänstemannen skulle 44-åringen, som rest till Dubai flera gånger tidigare, inte få fortsätta resan utan tvingas vända och omedelbart resa tillbaka till London, uppger en grupp, Detained in Dubai, som engagerar sig i fall där turister råkar illa ut i Förenade arabemiraten för The Guardian.

Enligt ett uttalande från Dubais regering, som ger en delvis annan bild av händelsen, ska svenskan senare ha visat upp ett giltigt iranskt pass och då fått veta att detta skulle ge henne möjlighet att stanna i fyra dygn. 

44-åringen ska då ha reagerat med ilska och vägrat betala de avgifter som skulle ha behövts för ett nytt visum.

Kvinnan tog då bilder av tjänstemannen med sin mobiltelefon och greps då tillsammans med sin lilla dotter. Att ta bilder eller filma vid immigrationskontrollen är förbjudet på de flesta flygplatser.

Sedan de bådas pass och telefoner beslagtagits tvingades 44-åringen också lämna blodprov, enligt The Guardian. 

Enligt frivilligorganisationen, som talat med kvinnan, fick hon inte kontakta sin man utan tvingades sova på skitiga madrasser med en toalett som bestod av ett stinkande hål i golvet.

– Jag har aldrig hört min lilla flicka gråta så mycket som hon gjorde i cellen, berättar svenskan för gruppen.

– Maten vi fick luktade som ruttet skräp och varken jag eller min dotter kunde äta den. Jag var vaken under de tre dagar vi satt i cellen.

Under tiden hade hennes man rest till Dubai i ett försök att hitta sin saknade fru. Vänner på plats hade lyckats ta reda på att hon och dottern satt i en cell. Men vare sig mannen eller vännerna fick träffa dem, skriver The Guardian.

Till slut släpptes 44-åringen mot borgen och hennes man och den fyraåriga dottern kunde flyga tillbaka till Storbritannien. I lördags släpptes också kvinnan själv.

– Jag är chockad och upprymd över att kunna återvända hem till England och att den här mardrömmen har tagit slut, säger kvinnan enligt The Guardian.

44-åringen säger att hon inte kunde tro att det var sant när hon fick beskedet om att hon var fri att lämna cellen:

– De bad om ursäkt å immigrationstjänstemannens vägnar och jag fick veta att jag frigivits på order av shejk Mohammed och att jag var välkommen att återkomma till Dubai. De hjälpte mig att ordna med mitt flyg hem.

Enligt svenskan har händelsen kostat familjen flera hundra tusen kronor, hela familjens besparingar.

Detained in Dubais chef säger i ett uttalande till tidningen att gripandet aldrig borde ha gjorts:

– Vi är mycket glada för hennes skull och att regeringen i Dubai har beslutat att inte fullfölja ärendet som de startat efter det att hon har druckit ett glas vin som getts till henne av deras eget regeringsägda flygbolag, säger Radha Stirling.

Enligt tidningen The National, som ges ut i Förenade arabemiraten, ska svenskans vinkonsumtion inte ha haft med beslutet att hålla kvar henne att göra. Dubais statsåklagare säger också i ett skriftligt uttalande att kvinnan och hennes dotter hölls på flygplatsen under mindre än 24 timmar och att de behandlats med tanke på att hon hade en fyraårig dotter med sig.

44-åringen ”anklagades för hädelser och för att ha tagit bilder av en regeringstjänsteman vid gränskontrollen”, skriver statsåklagare Esam Issa Al Humaidan.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.