Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-20 07:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/svensk-man-ar-anhallen-misstankt-for-sprangdad-i-kopenhamn/

Världen

Svensk man är frihetsberövad misstänkt för sprängdåd i Köpenhamn

00:38. En kraftig explosion blåste ut rutorna och raserade fasaden på den danska skattemyndighetens byggnad på Østerbro i Köpenhamn. Danmarks skatteminister, Morten Bødskov, menar att det är uppenbart att det rör sig om en medveten handling

Två svenska män i 20-årsåldern misstänks ligga bakom sprängningen mot skatteverket i Köpenhamn den 6 augusti, uppger danska medier. En av dem har frihetsberövats och den andre mannen är efterlyst av polisen.

Med anledning av explosionen vill Danmarks regering skärpa gränskontrollen mot Sverige. 

– Det här får inte bli vardag i Danmark. Vi får inte vänja oss vid explosioner, säger statsminister Mette Frederiksen (S) på en presskonferens med anledning av sprängningen.

Den 22-årige mannen greps på tisdagskvällen i Malmö och har begärts utlämnad från Sverige till Danmark. Därefter kommer han att begäras häktad, skriver Dansk radio.

Den andre mannen, en 23-åring, är internationellt efterlyst. 

– De är bägge misstänkta för att vara gärningsmännen bakom sprängningen, säger polischef Jørgen Bergen Skov på en presskonferens.

Genombrottet kom efter ett samarbete mellan dansk polis och svenska myndigheter. Polisen har även genomfört ett antal husrannsakningar på olika adresser i Sverige och beslagtagit ett fordon som de två männen tros ha använt vid sprängdådet. 

– Den kommer nu att undersökas, säger Jørgen Bergen Skov.

Enligt Jørgen Bergen Skov är det framför allt övervakningskameror, vittnesmål och övriga upplysningar om vilka som har befunnit sig i området vid en viss tidspunkt som har lett fram till gripandet.

Det var vid 22-tiden för en dryg vecka sedan som polisen larmades till Skattestyrelsens byggnad i Köpenhamn efter en explosion. Två städare befann sig i byggnaden men de ska inte ha blivit skadade. Däremot blev de materiella skadorna omfattande på fasaden. Glassplitter och metallbitar spreds över ett större område, skriver Politiken

Polisen kallade sprängningen för ett attentat och tillsatte en omfattande utredning. 

Polisen vill inte uttala sig om de misstänkta svenskarnas motiv bakom sprängningen av Skattestyrelsen. 

Några dagar senare inträffade en explosion vid en polisstation på Nørrebro, men Köpenhamnspolisen ser i nuläget inget samband mellan de två händelserna, enligt Jørgen Bergen Skov.

– Det finns inget som tyder på det, säger han.

Läs mer:

Danmarks statsminister: Vi stärker gränsen mot Sverige