Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-19 00:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/svensk-polis-bekraftar-delaktighet-i-internationellt-darknet-tillslag/

Världen

Svensk polis bekräftar delaktighet i internationellt darknet-tillslag

Foto: THOMAS FREY

Svensk polis deltog i fredagens stora polisinsats mot en illegal serverhall i Tyskland. Det bekräftar polisen för DN. Servrarna användes enligt The Local bland annat för narkotikahandel på darknet.

Tillslaget skedde mot en serverhall i en gammal Natobunker i Traben-Trarbach, väster om Frankfurt. Servrarna ska ha använts för narkotikahandel, dataintrång och för att sprida dokumenterade sexuella övergrepp på barn.

Totalt sju personer, fyra holländare, två tyskar och en bulgar, greps i samband med insatsen. Enligt nyhetsbyrån AP genomfördes även tillslag i Nederländerna, Polen och Luxemburg. 

DN kunde under lördagen rapportera att poliser från ett stort antal länder deltagit, men svenska polisen kunde då inte bekräfta att man deltagit i insatsen. Under måndagen bekräftade man dock detta.


”Vi kan bekräfta att svensk polis har varit en del av insatsen”, skriver Jonas Beltrame-Linné, pressekreterare vid polisens nationella mediecenter i ett mejl till DN.


Tillslaget innebär att flera handelsplatser för illegala varor på darknet, den skyddade del av internet som kräver särskilda program hos användaren, stängts ned. Flera av de handelsplatser för till exempel narkotika som riktar sig till svenskar är dock fortfarande online.

Läs mer: Hundratals poliser i insats mot darknet-servrar i Tyskland