Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-27 16:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/svensk-stoppad-i-vitryssland/

VÄRLDEN

Svensk stoppad i Vitryssland

En biljett till en VM-match i ishockey skulle räcka för att få inresevisum till Vitryssland. Trots det stoppades Martin Uggla, ordförande i Östgruppen, i passkontrollen i Minsk på onsdagen.

TT Text

– De sade att jag fanns med på en lista över oönskade personer som är förbjudna att komma in i landet. Nu är jag placerad i en soffa i ett eget rum i någon sorts transferavdelning i väntan på vidare utredning. Förmodligen letar de efter en variant så de kan skicka hem mig, säger Uggla i telefon till TT.

– Så mycket var den deklarerade öppenheten och gästfriheten värd.

Uggla har följt utvecklingen i Vitryssland i många år och han jobbar tätt med demokratirörelsen där. Han har nekats visum till Vitryssland ända sedan 2006. När det nu skulle räcka med att ha en VM-biljett för att få komma in i landet ville Uggla resa dit.

– Jag såg det som fifty-fifty att jag skulle få komma in.

Han säger att han ville betrakta utvecklingen på plats, iaktta och förmedla intryck utåt.

– Jag såg det som en uppgift för mig att hjälpa till med att få ut information om vad som händer i landet. Det är uppenbart det som man vill begränsa. Det har också gripits vitryska aktivister nu dagarna före VM, människor som kunnat gå ut i protestaktioner eller bistå utländska journalister med information.

Samtidigt putsas och fejas det på en välkomnande fasad i vårvärmen i den slutna staten. Ute vid den stora Minsk Arena står sponsorernas tält redan resta. Flaggor i allehanda färger är upphängda i avenyernas lyktstolpar och banderoller och reklamaffischer för mästerskapet syns här och var med budskap om välkommen till Minsk.

På motsatta sidan av staden pågår tester av nätverk och säkerhet vid den nybyggda, mindre Chizjovka-arenan – där Tre Kronor ska spela sina gruppspelsmatcher.

Att Uggla stoppas från att komma in i landet och att demokratiaktivister fängslats anser Uggla är de senaste i raden av händelser som kan ifrågasätta VM-arrangemanget.

– Inte minst hur det internationella ishockeyförbundet hanterat de här frågeställningarna. Förbundet har förlitat sig på Vitrysslands prat om öppenhet, men vi har varnat länge för att det nog inte kommer att bli så. Nu ser vi hur det fungerar i praktiken, säger han.

– Den rimliga konsekvensen borde vara att man reagerar från ishockeyförbundets sida – dels för den här incidenten och i ännu högre grad för de övergrepp som skett de senaste dagarna, när man gripit aktivisterna, vilka har direkt koppling till VM.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt