Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Svensk topprevisor kritiserar FN-Ban

Foto: Chris Maluszynski

Inga-Britt Ahlenius, tidigare chef för FN:s internrevsion OIOS, säger att världsorganisationen faller isär under generalsekreteraren Ban Ki-Moons ledning.

Den svenska topprevisorn anklagar Ban, enligt en rapport som tidningen Washington Post tagit del av, för att vara en svag ledare och att FN håller på att bli ovidkommande. Hon säger att organisationen saknar genomsynlighet och att den brister i ansvarighet.

– Jag beklagar att behöva säga att sekretariatet är inne i en förfallsprocess, säger Inga-Britt Ahlenius som lämnade chefsposten på internrevisionen förra veckan.

– Det faller inte bara isär – det är på drift mot irrelevans.

Ahlenius har ännu inte fått någon efterträdare utsedd.

Enligt Ahlenius har Ban undergrävt internrevisionens oberoende genom att hindra att hon till chef för granskningsorganets utredare utsåg den amerikanska chefen för FN:s nu upplösta myndighet för upphandling, Robert Appleton. Den myndigheten inrättades som en följd av korruptionsskandalen runt olja-mot-matprogrammet för Irak på 1990- och början av 2000-talet.

Några u-länder pressade tillsammans med Ryssland generalsekreteraren att inte anställa Appleton. De ansåg att upphandlingsorganet låg bakom ett korståg mot fattiga länder.

Men inte heller Ahlenius undgår kritik. En diplomat anklagar både henne och Ban för att bete sig som bortskämda barn. Ban för att han inte utsåg Appleton, Ahlenius för att hon inte kommit över det faktum att hennes kandidat inte fick jobbet.

Bans talesman Martin Nesirky bemöter Ahlenius och säger att generalsekreteraren uppfyllt sin föresats att förbättra FN:s ansvar och genomsiktlighet. Generalsekreterarens stabschef Vijay Nambiar säger att svenskan bortsett från eller lämnat en oriktig bild av "många viktiga fakta".

Ban har fått skarp kritik tidigare av personer som arbetat på hög nivå i FN. Förra året publicerade norska medier en förintande kritik mot honom i en rapport skriven av Norges biträdande FN-ambassadör Mona Juul till regeringen i Oslo. Enligt Juul saknar Ban ledaregenskaper och karisma.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.