Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Svensk tros ha dödats i attackerna i Paris

Foto: Mehdi Chebil

En svensk kan ha dödats och en skottskadats i terrordåden i Paris, där en serie skottlossningar, explosioner och ett gisslantagande slutade i ett blodbad med minst 150 döda.

Åter skakas Paris av koordinerade terrorattacker. Frankrike har infört undantagstillstånd och stängt sina gränser.

– Vi har uppgifter om att en svensk har avlidit i attacken och att en svensk är skottskadad. Men uppgifterna är ännu inte bekräftade. Vår ambassad står i kontakt med franska myndigheter, säger Johan Tegel vid UD:s pressjour till TT.

Paris skadades under fredagskvällen av en serie terrorattacker, av allt att döma samordnade. Minst 150 människor har dödats, uppger CNN. De flesta som miste livet fanns i konserthuset Le Bataclan, där ett 100-tal personer togs som gisslan.

Det är en av Paris mest kända scenställen där större nationella och internationella artister uppträder. Fredagskvällens program var rockbanden White Miles och Eagles of Death Metal.

Radiojournalisten Julian Pearce var där när terroristerna urskillningslöst sköt ihjäl unga människor.

– Jag såg åtminstone 20 personer dödas och skadas. Det var ett blodbad. Ett blodbad. De sköt konstant under nästan 15 minuter, sade han till CNN.

– Jag har flera vänner som fortfarande är inne i huset. De är inte säkra utan gömmer sig i små utrymmen och skickar sms till mig.

CNN: Var terroristerna maskerade?

– Nej, de hade inga masker, och de pratade inte med varandra. Jag såg ansiktet på en av dem. Det var en ung kille, max 25 år. En helt vanlig kille.

Flera flydde upp på konserthusets tak, berättade Parisbon Salvatore Lecause, vars kamrat var bland dem.

– Min vän sms:ade precis och berättade att de har lyckats ta sig upp på taket och är säkra nu, sade han till TT.

Enligt kamraten ska skottlossning ha pågått under en längre tid, runt 20 minuter.

– Det måste ha varit en massaker där inne.

Strx efter midnatt stormade polisen konserthallen. Vid ettiden kom uppgifter om att gisslandramat var över.

Åklagaren Francois Molins sade senare att fem angripare har dödats men medbrottslingar kan fortfarande befinna sig på fri fot.

Tre terrorister dödades under stormningen av konserthuset, medan två dödades i självmordsdåd vid fotbollsarenan.

De första rapporterna kom vid 22-tiden om att två män öppnat eld med automatvapen på en bar i centrala Paris. Skottlossningen ägde rum i 10:e arrondissementet, nära rue Bichat. Enligt tv-kanalen BFMTV ska 18 människor ha dödats där.

Samtidigt inleddes attacken mot konserthuset på boulevard Voltaire.

Franska medier rapporterade i samma veva om explosioner nära fotbollsarenan Stade de France där Frankrike mötte Tyskland i en träningsmatch. Publiken kunde höra den första explosionen i 20:e matchminuten – utan att då ha en aning om vad som hänt.

En av de två explosionerna vid Paris nationalarena kom från självmordsbomber, uppgav AFP.

Frankrikes president François Hollande, som satt på hedersläktaren på Stade de France, lämnade arenan under matchen och kördes till inrikesdepartementet. Publiken hölls kvar på arenan ett tag efter slutsignalen.

Hollande samlade regeringen till ett krismöte. Vid midnatt meddelade han att undantagstillstånd för hela landet var utlyst och gränserna stängts.

– Detta är en terrorattack av icke tidigare skådat slag, slog Hollande fast i ett tv-tal.

Hur många terrorister som deltog och deras motiv är ännu inte känt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.