Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Svensk turist höggs i halsen

Foto: EPA/TT

En svensk man skadades när två beväpnade gärningsmän gick till attack mot ett hotell i den egyptiska turistorten Hurghada vid Röda havet. ”Läget är stabilt”, hälsar han från sjukhuset via Facebook.

Svenske Sammie Olovsson, 27 år, höggs med kniv i halsen under attacken mot hotellet Bella Vista, berättar hans far Jan-Eric Olovsson för Expressen. De åt middag på en restaurang i anslutning till hotellet när angriparna stormade in.

– Allt gick jättefort. Vi satt där och åt och så dök de upp, jag tyckte att de kom utifrån. Jag hade själv pistolen mot mig tre gånger och Sammie blev huggen med kniv, berättar Jan-Eric Olovsson.

De gömde sig under bordet tills fältet var fritt. Ute på gatan fick de skjuts till sjukhuset av en man. Sammie Olovsson fick sys i halsen och stanna kvar på sjukhuset under natten för observation.

”Hade tur att jag kunde avvärja några dödliga hugg i bröstet, han försökte istället sticka kniven i nacken ett par gånger men det blev bara skär till musklerna, inga artärer eller nerver. Hade en jävla tur”, skriver han på Facebook.

Egyptens inrikesdepartement uppger för Reuters att det var två gärningsmän som angrep hotellet, beväpnade med en luftpistol och knivar. En av dem ska ha dödats av säkerhetsstyrkorna medan den andre greps.

Flera norska turister som bor på Bella Vista berättar för tidningen VG om de dramatiska händelserna.

– Vi var på hotellrummet då angreppet startade, Vi släckte lyset och var stilla. Jag räknade till totalt 21 skott, berättar Mats Kristoffer Vale för tidningen.

Han berättar också att han hörde någon ropa ”Allahu akbar”. En annan norrman, Jon Torp, såg attacken från sin balkong.

– Jag gick ut på balkongen och kunde se en man vifta med en svart flagga med vit skrift.

Ett österrikiskt par knivskadades också, men inte heller allvarligt. Researrangören Apollo hade 90 gäster på hotellet Bella Vista där attacken skedde, svenskar, danskar och norrmän.

– Våra gäster håller på att flyttas över till ett hotell i närheten som heter Arabia, säger Peter Browall, Sverigechef vid Apollo.

Apollo har förstärkt sin personal i Hurghada och arbetar under natten med att ta hand om gästerna. Peter Browall tillägger att de gäster som vill avbryta sin semester i förtid kommer att få hjälp. Hur det blir med fortsatta bokningar under resten av vintersäsongen har Apollo ännu inte tagit ställning till.

– Vi följer UD:s rekommendationer vad gäller eventuella reserestriktioner. De gäster vi har där nu är prio ett. Sedan får vi ta ställning till framtiden i Hurghada.

Oavsett UD:s rekommendationer har Apollo beslutat att erbjuda fri ombokning för dem som bokat resa till Egypten.

Fritidsresor har 424 svenska resenärer i Hurghada och Ving 216. Ingen av dem bor på det angripna hotellet. Ving har ännu fattat något beslut om att flyga hem resenärer eller ställa in kommande resor.

– Inte som det ser ut nu men vi kommer diskutera det här i samråd med UD under morgondagen och ta beslut då, säger Vings Barbro Holmberg till svt.se.

Fritidsresor meddelar att ”de som har en resa bokad fram till den 21 januari kan fram till den 13 januari boka om den resan till ett alternativt resmål”.

Inledningsvis rapporterades felaktigt att terroristernas skadade offer var från Danmark och Tyskland. Gärningsmännen beskrevs också ha kommit med båt, men den uppgiften är oklar. En av dem har identiferats som student från Giza, utanför Kairo.

Hurghada

• Hurghada är en turistort i vid Röda havet, cirka 45 mil sydost om Kairo, med cirka 223.000 invånare.

• Orten är populärt bland sportdykare, främst tack vare rikt djur- och växtliv. I närheten ligger ett 20-tal korallöar.Minst tre svenska charterbolag arrangerar resor till Hurghada. 

• Turismen är en av Egyptens viktigaste intjänare av utländsk valuta. År 2010 drog de utländska besökarna in 12,5 miljarder dollar (107 miljarder kronor) till den egyptiska statskassan, vilket var alla tiders rekord.

• Med början efter den politiska turbulensen 2011 som avsatte presidenten Hosni Mubarak har en kraftig nedgång skett. 2014 stannade intäkterna vid 7,5 miljarder dollar.

Andra terrordåd i Egypten

• 1 mars 2015: Två personer dödas när en bomb briserar i turistorten Aswan.

• 13 september 2015: Tolv personer, varav åtta mexikanska turister, skjuts ihjäl i ett ökenområde. Deras fordon blev av misstag måltavlor under en polis- och militärinsats mot terrorister nära oasen al-Bahriya.

• 31 oktober 2015: 224 personer dör när ett ryskt flygplan kraschar i Sinai-öknen. Ryska utredare slår fast att det rör sig om ett terrordåd, medan deras egyptiska kolleger inte hittar något som indikerar att kraschen orsakats av något brott.

• 7 januari 2016: Två män skjuter mot turister utanför ett hotell i huvudstaden Kairo. Ingen dödas.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.