Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Svensk turist i Hurghada: Tryckt stämning här

Foto: Mohamed Abd El Ghany/Reuters

Max Lagerbäck från Stockholm befinner sig i Hurghada på semester. ”Det var en tryckt stämning och alla möjliga poliser var där. Allt var uppstädat och det fanns inga spår av vad som hände i går”, säger Max Lagerbäck till TT.

Hotellen i Hurghada har förstärkt säkerheten och placerat ut säkerhetsvakter efter attacken mot hotellet Bella Vista.

Svenske turisten Max Lagerbäck besökte under morgonen hotellet Bella Vista tillsammans med sin sambo som är journalist. Den förhöjda säkerhetsnivån är markant.

– Det är vägspärrar och på väg tillbaka till vårt hotell var det som en amerikansk film. De kontrollerade vika som är i bilen och kollade under bilen med speglar, säger Max Lagerbäck.

Max Lagerbäck har pratat med en nederländsk medborgare som befann sig i närheten av hotellet Bella Vista då attacken genomfördes.

– Han säger att gärningsmännen kom från gatan och avlossade tre, fyra skott. Båda blev ihjälskjutna. Han såg att de låg döda på baksidan av lobbyn, säger Max Lagerbäck till TT.

Vittnen har även berättat om dramatiken då hotellgästerna evakuerades.

– Gästerna fördes till hamnen och sattes på en båt. Det var panik och två turister som inte kunde simma hoppade i vattnet. De fiskades upp och sen åkte alla ut i båten och satt där ute i cirka 20 minuter innan de fördes till ett annat hotell, säger Max Lagerbäck.

Fakta. Hurghada

Hurghada är en turistort i vid Röda havet, cirka 45 mil sydost om Kairo, med cirka 223 000 invånare.

Orten är populärt bland sportdykare, främst tack vare rikt djur- och växtliv. I närheten ligger ett 20-tal korallöar.

Minst tre svenska charterbolag arrangerar resor till Hurghada.

Källa: Nationalencyklopedin

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.