Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Svenska aktivister greps i Bryssel

Nästan 500 fredsaktivister greps vid aktionen i Bryssel.
Nästan 500 fredsaktivister greps vid aktionen i Bryssel. Foto: Virginia Mayo / AP
Flera hundra fredsaktivister försökte på söndagen ta sig in på militäralliansen Natos högkvarter i Bryssel. Omkring 483 greps av polis, av dem 26 svenskar.

Demonstrationen var arrangerad av den belgiska organisationen Aktion för fred och en grupp som deltog var det svenska fredsnätverket Ofog. Protesten riktades mot Natos intervention i Afghanistan och Libyen och mot kärnvapen.

Det var när flera hundra demonstranter från en rad länder försökte klättra över stängslet som omger Natohögkvarteret som de mellan 500 och 600 poliserna som skickats till platsen ingrep.

– Vi greps vid 14.40-tiden och släpptes vid 22. Nu ska jag äntligen äta middag, säger Pelle Sunvisson, Haninge, till DN.se klockan 22.10. Pelle Sunvisson har varit engagerad i Ofog i nästan två år.

Hur har ni blivit behandlade?

– Lite olika. En del har fått pepparsprej på sig och släpats bort. Men på det stora hela okej.

Enligt den belgiska polisen skadades ingen person och det gjordes heller ingen skada på egendom.

Pelle Sunvisson sattes tillsammans med 68 personer i en cell på fyra gånger tre meter under flera timmar efter att ha suttit på en leråker med händerna bakbundna i två timmar utan mat och möjlighet att gå på toaletten. Då hade han och de övriga gjort ett försök att ta sig in på Natos högkvarter.

– Vi var på väg att försöka ta oss in på Natohögkvarteret. Vi ville stoppa försöken till folkrättsbrott som förbereds där. Inte minst ville vi protestera mot de kärnvapen som finns hos vissa Natoländer.

Har ni något förståelse för att polisen grep er?

– Visst, de skyddar sina intressen. Men vi känner att vi är skyldiga att göra motstånd. Nato är världens största krigsorganisation och alltså världens största vansinne.

I morgon åker de 26 svenskarna tillbaka till Sverige igen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.