Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Svenska datorer i mångmiljonhärva

Poliser i bland annat Sverige har beslagtagit datorer i ett omfattande bedrägeri. 960.000 användare ska ha drabbats. Bedragarna ska totalt ha kommit över motsvarande 460 miljoner kronor, enligt USA:s justitiedepartement. Men svensk polis tillbakavisar uppgifterna.

Bedrägerierna skedde med hjälp av datorprogram som slog falska larm om att den upptäckt skadlig programvara. Målet var att skrämma användarna till att lämna ut kreditkortsnummer och betala för att lösa de icke existerande problemen med datorvirus.

Utöver tillslaget i Sverige beslagtog poliser även datorer och servrar i USA, Frankrike, Tyskland, Lettland, Litauen, Nederländerna och Storbritannien.

Lettiska myndigheter har fryst minst fem bankkonton som tros ha använts av huvudfigurerna bakom bedrägerierna. Det finns dock inga uppgifter om att någon har gripits i bedrägerihärvan.

Men amerikanska myndigheter uppger att två lettiska medborgare i 20-årsåldern har gripits för ett annat bedrägeri med fejkade antivirusprogram.

De placerade en annons för den falska programvaran på en amerikansk tidnings hemsida och misstänks ha lurat till sig sammanlagt två miljoner dollar, cirka 13 miljoner kronor.

Letterna är nu anklagade för flera brott i USA.

Den svenska polisen tillbakavisar amerikanska justitiedepartementets uppgifter om att datorer som misstänks ha del i bedrägerihärvan har beslagtagits i Sverige.

– Vi har inte gjort några operativa åtgärder i Sverige och vi har inte beslagtagit några datorer, säger Carolina Ekéus, pressekreterare vid Rikspolisstyrelsen, till TT.

Men utredningen förgrenar sig till Sverige. På vilket sätt hålls än så länge hemligt.

– Vi har haft kontakt med amerikanska myndigheter och vi har en del information med bäring på Sverige. Men det finns inga misstänkta personer i Sverige i nuläget, säger Carolina Ekéus.

Vilken information handlar det om?

– Det kan jag inte gå in på.

Är det aktuellt med tillslag i Sverige?

– Vi får väl se, vi vet inte riktigt hur ärendet kommer att utvecklas.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.