Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Svenska förläggaren i häkte – uppvisad i kinesisk tv

Demonstration i Hongkong den 3 januari i år till stöd för de försvunna förläggarna, bland dem Gui Minhai, vid förlaget Mighty Current.
Demonstration i Hongkong den 3 januari i år till stöd för de försvunna förläggarna, bland dem Gui Minhai, vid förlaget Mighty Current. Foto: Anthony Wallace / AFP

Gui Minhai, svensk medborgare och bokförläggare i Hongkong och mystiskt försvunnen sedan i höstas, uppges sitta i häkte i Kina. Han ska ha sökt upp polisen och angett sig som delaktig i en bilolycka med dödlig utgång som ska ha skett för över tio år sedan, rapporterar nu statliga kinesiska nyhetsbyrån Xinhua News.

Minhai har varit försvunnen sedan i oktober 2015. Enligt Xinhua News ska förklaringen vara att han överlämnat sig till kinesiska polisen vid just den tiden, skriver nyhetsbyrån Reuters. Den kinesiska versionen är att svensken lämnade sitt sommarhus i Pattaya i Thailand för att resa till Kina och ställa sig till rättsväsendets förfogande med anledning av trafikolyckan. Den uppges ha skett för elva år sedan, en följd av ett rattfylleri och med en person omkommen.

– Jag har själv valt att återvända och ge upp, det har ingenting att göra med andra. Det här är ett personligt ansvar som jag bör ta på mig, säger en till synes upprörd Gui Minhai i ett inslag som sändes på söndagskvällen i statliga tv-kanalen CCTV, rapporterar Reuters.

Förlaget Gui Minhai är verksam vid och delägare av ger ut populära böcker i vilka Kinas högsta ledare utsätts för satir och hård kritik. Samma vecka som Minhai försvann, då han befann sig i Thailand, kidnappades tre av hans anställda i Kina. Vid nyår försvann maken till förlagets andre delägare från Hongkong.

Kolleger och vänner till de försvunna ser deras öde som resultatet av frihetsberövanden som iscensatts av kinesiska agenter. Förläggarnas verksamhet, med bas i Hongkong, är en ständig nagel i ögat på de kommunistiska makthavarna i Peking.

Gui Minhais dotter Angela, boende i Storbritannien, säger att hon inte kan bekräfta rapporterna om sin far, men att hon alltjämt har uppfattningen att han kidnappats och att frihetsberövandet är föranlett av förlagsverksamheten.

Lilian Willix Schwirtz vid UD:s presstjänst säger till DN på söndagskvällen att man tagit del av uppgifterna i medier om fallet Gui Minhai.

– Vi uttalar oss dock inte närmare, men försöker fortsatt få fram klargöranden från kinesiska myndigheter om vad som sker, säger Lilian Willix Schwirtz.

Hon berättar vidare att Kinas Stockholmsambassadör var uppkallad till UD den 8 januari. Man påtalade då att UD ser med stort allvar på uppgifterna om att en svensk medborgare försvunnit under mystiska omständigheter i Thailand och därifrån förts till Kina.

Under senare år har statliga kinesiska medier publicerat en rad uttalanden av brottsmisstänkta personer, uttalanden som presenterats som erkännanden av skuld. Kritiker hävdar att dessa deklarationer leder till att den anklagade berövas rätten till en rättssäker rättegång.

I ett inlägg på Twitter från statliga tv-kanalen CCTV upprepas påståendet att Gui självmant gått till polisen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.