Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Svenska högerextremister var på plats i Ukraina

Nynazister flockas i Kiev – även svenska högerextrema organisationer. Både Svenskarnas Parti och Nordisk Ungdom uppges ha varit på plats i Ukraina, enligt medieuppgifter.

De beskrivs som revolutionsturister och kick-sökare som sökt sig till oroligheterna i Kiev, en ”internationell fascistisk brigad” från högerextrema partier i flera eruopeiska länder som åker till Kiev för att stödja framförallt det ultranationalistiska Svoboda-partiet, men också oppositionsledaren Vitalij Klitjko och hans Europaorienterade Udar.  

I artikeln, som publiceras på The Daily Beasts hemsida, pekas ett par svenska högerextrema organisationer ut, Nordisk Ungdom och Svenskarnas Parti. En representant för  Nordisk Ungdom, som enligt artikeln även är arméanställd, eldade i början av februari under ett möte på för  ”en revolution”, och varnade för att ”det kunde bli som i Sverige” om man misslyckades med sitt värv.

Nordisk Ungdom samlar in pengar för att stödja ett ”fritt Ukraina” och har en facebookgrupp för att stödja de högerextrema krafterna i landet.

I artikeln intervjuas också en representant för Svenskarnas Parti, som hävdar att man för samtal med högerextrema Svoboda om hur man kan hjälpa till, och erbjuder allt ifrån hjälp med säkerhet och att rensa gatorna till att laga mat. 

Hur många utländska högrextremister som sökt sig till Ukraina ges det inget svar på.

Enligt nazistiska Svenskarnas Parti, som lanserat uppropet ”Svenska Ukrainafrivilliga” hoppas man i bästa fall få ihop ett 50-tal personer som vill åka till Ukraina. Syftet är att stödja de högerextrema att få politiskt inflytande efter Janukovytjs fall.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.