Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-23 16:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/svenska-lakaren-som-befriar-slavar-sveriges-regering-ar-medskyldig-till-is-brott/

Pakeza Mohal Hasoo (i grön sjal) har varit fånge hos terrorsekten IS under flera år. Just denna dag har hon äntligen fått komma hem till sin familj, som finns i ett flyktingläger i Irak, nära syriska gränsen. Hon kramar om den svenska läkaren Nemam Ghafouri, som arbetar med att befria yazidiska kvinnor och barn som hålls som slavar hos IS-anhängare.
Pakeza Mohal Hasoo (i grön sjal) har varit fånge hos terrorsekten IS under flera år. Just denna dag har hon äntligen fått komma hem till sin familj, som finns i ett flyktingläger i Irak, nära syriska gränsen. Hon kramar om den svenska läkaren Nemam Ghafouri, som arbetar med att befria yazidiska kvinnor och barn som hålls som slavar hos IS-anhängare. Foto: Lotta Härdelin
VÄRLDEN

Svenska läkaren som befriar slavar: ”Sveriges regering är medskyldig till IS brott”

Tusentals yazidiska kvinnor och barn är fortfarande kvar i terrorsekten IS grepp. Den svenska läkaren Nemam Ghafouri spelar en nyckelroll när de ska befrias.

Med sin röda sjal och sitt orädda sätt har hon blivit en hjälte för många i gränstrakterna mellan Irak och Syrien. Samtidigt kritiserar hon hemlandet Sveriges passivitet mot IS.

DN var med när hon och tre yazidiska kvinnor som tidigare har varit slavar hos IS åkte tillbaka in bland terrorgruppens anhängare för att befria fler.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in
Bild 1 av 15 Soraj kniper ihop munnen för att inte visa sina utslagna tänder. När han var fången hos terrorgruppen IS slog pappan i familjen som köpt honom ut hans framtänder, eftersom Soraj inte ville kramas.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 2 av 15 ”Doktora!” ropar 16-åriga Shahla när svenska läkaren Nemam Ghafouri anländer. Shahla var elva år när hon tillfångatogs av IS-terrorister. När hon befriades vid 14 års ålder hade hon våldtagits av totalt tio män och köpts och sålts som slav inom terrorsekten ännu fler gånger.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 3 av 15 Amineh, samma kväll som hon kommit hem till sin familj efter flera års fångenskap hos IS. Hon säger att hon vägrade sätta på sig IS svarta kläder, trots att IS-männen som köpt henne som slav slog henne och ”gjorde allt” med henne.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 4 av 15 2014 inledde terrorgruppen IS den blodiga offensiv mot yazidiska städer och byar i Irak som FN skulle komma att kalla ett folkmord. Snart fem år senare lever tiotusentals yazidier som förlorade sina hem fortfarande under svåra förhållanden i flyktingläger.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 5 av 15 Atke Murad, som själv varit tillfångatagen av IS, visar en bild i sin mobil på sin brorson som fortfarande är fast i IS grepp. Tillsammans med Nemam Ghafouri (i rött) besöker hon det syriska lägret al-Hol, där tiotusentals IS-anhängare finns. Den beväpnade vakten ska skydda Atke och Nemam mot angrepp från IS-kvinnor.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 6 av 15 Fyra yazidier – Widad Davood, Meluk Khidir, Mahmoud och Atke Murad – går i sina mobiler igenom bilder på saknade släktingar som fortfarande är i fångenskap hos IS. Widad och Meluk har klätt sig i den heltäckande svarta klädsel som IS kräver att kvinnor ska bära, för att smälta in bland IS-anhängarna i lägret. För ett par år sedan var de själva fångna hos IS – då tvingades de bära dessa kläder.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 7 av 15 Svenska läkaren Nemam Ghafouri (i röd sjal) kom till Irak sommaren 2014 för att volontärarbeta med flyktingar – just när IS inledde sitt folkmord mot yazidier. Hon har blivit kvar i fem år och är nu ett känt ansikte bland yazidiska överlevande. Kvinnorna på bilden har alla tillfångatagits, utnyttjats och köpts och sålts som slavar av IS-terrorister.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 8 av 15 ”Om jag inte hade sjalen skulle männen här kunna utmåla mig som en dålig kvinna, som en gapig hora. Nu, när jag täcker mig, kan de inte riktigt placera mig. Det ger mig space”, säger Nemam Ghafouri, som alltså inte bär sin röda sjal av religiösa skäl.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 9 av 15 Atke Murad, som själv varit fången hos IS, tittar i sin mobil efter yazidiska släktingar som fortfarande är fångna hos IS och som hon och Nemam Ghafouri hoppas kunna befria. Atke Murad är syster till Nadia Murad, som tilldelades Nobels fredspris och som skrivit boken ”Den sista flickan” om sina och andras upplevelser som fångar hos terrorsekten.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 10 av 15 Yazidiska kvinnorna Meluk Khidir och Widad Davood klär sig i sina forna förtryckares kläder för att kunna röra sig inkognito bland IS-anhängarna i lägret al-Hol. De har själva varit i fångenskap hos IS-terrorister, och ska nu leta efter yazidiska släktingar och vänner som fortfarande hålls som slavar av IS.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 11 av 15 Nemam Ghafouri försöker ge yazidiska Widad Davood en paus från alla svarta tankar. Widad var själv fången hos IS, terrorsekten som mördat alla hennes familjemedlemmar utom 13-årige sonen Rezan – som när detta reportage gjordes fortfarande var fånge hos IS. Nu har mor och son återförenats.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 12 av 15 Bröderna Serbast och Izet var fångna hos IS så länge att de hjärntvättades och glömde sitt modersmål. De är åtta och nio år gamla. Nu ska de få chansen att börja ett nytt liv i Australien, som är ett av få länder som erbjuder kvotflyktingplatser för yazidiska folkmordsöverlevande.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 13 av 15 Nemam Ghafouri dricker te på sin balkong i Märsta, på tillfälligt besök i sin lägenhet. Hon är hemma i Sverige för att arbeta som stafettläkare på vårdcentral i några veckor. Sedan åker hon tillbaka till Irak och Syrien igen.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 14 av 15 Läkaren Nemam Ghafouri samtalar med en yazidisk kvinna som nyligen befriats från IS. Nemam Ghafouri provoceras av att hennes hemland Sverige inte gjorde mer för att stoppa svenskar från att ansluta sig till terrorgruppen och delta i folkmordet på yazidier.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 15 av 15 Nemam Ghafouri och Atke Murad har lyckats få tillstånd att gå in i det annars slutna lägret al-Hol, där tiotusentals IS-anhängare och deras barn lever. Här finns även yazidier som tillfångatagits och som fortfarande är kvar i terrorsektens grepp. Atkes brorson är en av dem, och de båda kvinnorna hoppas på att finna honom.
Foto: Lotta Härdelin