Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Svenska likhundar bakom genombrott i mordutredning

00:42. Labradoren Ace har ett uppdrag: Hitta Kim Wall på havets botten. Följ med på en av hans många båtturer längs den danska kusten.

Det var de svenska likhundarna som gjorde att polisen kunde hitta kvarlevorna från den försvunna journalisten Kim Wall. Det berättade utredningschefen Jens Møller, vice polisinspektör vid Köpenhamnspolisen på lördagens presskonferens.

Den försvunna svenska journalisten Kim Wall gick ombord på den mordmisstänkte Peter Madsens ubåt den 10 augusti och försvann därefter.

Tio dagar efter försvinnande fann polisen hennes överkropp i strandkanten vid Amagers sydkust efter ett tips från en förbipasserande cyklist. Hennes torso saknade både armar, ben och huvud.

Sedan dess har svenska likhundar hjälpt den danska polisen i sökandet efter fler kvarlevor.

För litet drygt två veckor sedan rapporterade DN att svenska likhundar hade markerat mot vattenytan på flera platser längs den rutt som ubåten troligtvis färdats.

På lördagens presskonferens avslöjar nu den danska polisen att de svenska likhundarna ligger bakom det som beskrivs som ett genombrott i mordutredningen. Deras markeringar har medfört att dykare nu har hittat fler kroppsdelar från Kim Wall.

Bland annat har man funnit hennes huvud, som man tror har legat i vattnet ända sedan hon försvann den 10 augusti.

– De svenska likhundarna markerade 1000 meter från fyndplatsen, berättade utredaren Jens Møller vid Köpenhamnspolisen, på presskonferensen som hölls på polishusets gård.

Han avslöjade också att hundarna markerat i flera omgångar och att dykare genomförde åtskilliga dykningar innan fynden kunde göras.

Även andra kroppsdelar, bland annat benen från Kim Wall, hittades vid dykningarna, samt kläder och en kniv.

Enligt Jens Møller sticker dessa fynd hål på den förklaring som Peter Madsen har lämnat om hur Kim Wall dog. Peter Madsens berättelse stämmer inte med de skadorna man sett, eller inte sett, på de kroppsdelar som nu har hittats.

Han ska ha sagt att Kim Wall dog när hon fick ubåtens lucka i huvudet. Det fanns skador på huvudet, men inte som har uppkommit på grund av våld, enligt Jens Møller.

En av de svenska hundar som bidragit till det här genombrottet är labradoren Ace som är specialutbildad för att nosa upp likdelar som ligger på havets botten.

DN talade med hans husse, hundföraren Lars-Göran Eriksson, när Ace precis hade kommit hem från den danska Kögebukten för att vila upp sig efter att ha varit ute på havet och sökt efter Kim Wallls kropp i två veckors tid.

Ace är specialtränad för att markera när han känner doften av en död kropp eller kroppsdel som stiger till ytan.

Lars-Göran Eriksson berättade att hunden hade gjort flera av markeringar som polisen då berättade om och som nu har lett till ett genombrott i utredningen.

Läs mer: Se hur det ser ut när Ace är ute i Kögebukten och söker

Lars-Göran Eriksson berättade också att det är svårt att veta var polisen ska skicka ned dykare när hunden markerar eftersom en kropp eller kroppsdel kan ligga långt från stället där hunden markerar.

Det måste analyseras noga eftersom doften kan färdas ganska långt beroende på väderförhållanden. Vindar, strömmar och vattentemperaturer påverkar hur likdoften förs upp till vattenytan och uppfattas av hundens nos.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.