Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Svenska nynazister begärs häktade i Finland

De sju nynazister som anhållits efter en våldsam demonstration i Jyväskylä i Finland i helgen begärs häktade av polisen. Två av dem är svenska medborgare.

Det var under en demonstration på lördagen i Jyväskylä i mellersta Finland som personer tillhörande nynazistiska grupperingen Finska Motståndsrörelsen, tog till våld mot utomstående personer och polisen. Ett trettiotal personer greps, varav sju senare anhölls och alltså begärs häktade enligt Hufvudstadsbladet.

Två av de sju männen är svenska medborgare, de misstänks för att ha deltagit i de våldsamma kravallerna och för misshandel. Häktningen av dem ska behandlas i dag, tisdag, klockan 15 och 16.

Övriga fem är finländare, samtliga misstänks för att ha deltagit i våldsamma kravaller. Två av dem misstänks dessutom för misshandel, en för våldsamt motstånd mot tjänsteman och två för att ha lett våldsamma kravaller. Häktningsframställan avseende finländarna kommer att behandlas under morgondagen.

En av finländarna är Juuso Tahvanainen som sedan 2012 leder nynazistiska Finlands motståndsrörelse, på finska Suomen Vastarintaliike. Det är en utomparlamentarisk organisation som i nynazistiska Nordiska motståndsrörelsen samarbetar nära med Svenska Motståndsrörelsen (SMR) och motsvarande rörelser i Danmark och Norge.

Journalisten Mikael Brunila, som under lång tid följt högerextremism i Finland, säger till TT att den Svenska motståndsrörelsen och den finska är starkt kopplade till varandra.
– Den finska sidan lyder helt under Klas Lund som leder Svenska motståndsrörelsen, säger Mikael Brunila.

Det var tre privatpersoner som ska ha misshandlats av nazisterna. Två av dem fick blodiga skador medan den tredje personens skador var lindriga enligt Yle.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.