Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-18 17:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/svenska-soldater-i-irak-oskadda/

Världen

Svenska soldater beskjutna – stannar i Irak

Upp till 70 svenska soldater finns på en av de militärbaser som har beskjutits i Irak. Men i nuläget finns inga planer på att ta hem soldaterna, enligt försvarsminister Peter Hultqvist.

TT Text

Flera militärbaser med amerikansk personal besköts under natten till onsdagen i Irak. Attackerna mot baserna i Erbil och Ayn al-Assad skedde från iranskt territorium och genomfördes direkt av iranska styrkor, enligt uppgifter från Teheran och Washington DC.

Därtill besköts militärbasen Taji, som ligger en bit norr om Bagdad, där det finns upp till 70 svenska soldater. Ingen person ska ha skadats där, enligt Försvarsmakten.

– Basen blev attackerad med någon form av raketer, enligt våra rapporter av mindre typ, säger ställföreträdande insatschef Urban Molin.

– All vår personal befann sig redan i skydd. Det finns inte heller uppgifter om några större materiella skador.

Det är fortfarande inte klart vem som låg bakom attacken mot Taji. Till skillnad från attackerna mot Erbil och Ayn al-Assad tros de här raketerna ha kommit från irakiskt territorium, enligt Molin.

– Beskjutningen har troligtvis skett från någorlunda närområde, det vill säga inifrån Irak. Det är den bedömning jag gör just nu, utan att ha några säkra uppgifter, understryker han.

– Och vem som har avlossat har vi inga uppgifter om i nuläget.

Svenskarna återgick i ordinarie beredskap framåt småtimmarna på onsdagsmorgonen. De befinner sig i Irak för att inom ramen för den USA-ledda alliansen utbilda det irakiska försvaret i kampen mot terrorstämplade IS.

Försvarsmakten har dock pausat uppdraget efter USA:s attack mot den iranske generalen Qassem Soleimani i Bagdad – som har fått spänningarna mellan USA och Iran att stiga ytterligare.

I nuläget är det dock inte aktuellt att avbryta uppdraget, vilket i så fall vore ett politiskt beslut.

– Vi utgår från att vi ska fortsätta med det uppdrag vi har, men då måste läget plana ner och säkerhetssituationen bli bättre. Dyker det upp nya förutsättningar är det en fråga för hela koalitionen, säger Molin.

– Vi har alltid planering för att transportera hem personal och material om det skulle bli aktuellt. Men vi har inte fått några instruktioner från Sveriges regering eller riksdag att göra det.

Iraks parlament antog i helgen en resolution med kravet att landets regering ska kasta ut den USA-ledda alliansen från landet. Resolutionen är dock inte bindande – och det är oklart vad som kommer att hända nu.

– Vi är en bricka i ett större spel, konstaterar Molin.

Sverige avvaktar ett beslut från Iraks regering, enligt försvarsminister Peter Hultqvist (S) som också uppger att det i nuläget inte är aktuellt att ta hem de svenska soldaterna.

– Iraks regering har bjudit in till koalitionen, de måste ta ställning till hur de ser på fortsättningen, säger han.

Hultqvist har varit i kontakt med det svenska förbandet och följer utvecklingen noga.

– Den bild jag har är att de har ett väldigt genomtänkt sätt att hantera dagens situation och att de prioriterar säkerhetsfrågorna väldigt hårt.

Hur allvarligt är läget?

– Det är ett skärpt säkerhetsläge. Man har ett stort fokus på säkerheten, med utrustning som på olika sätt skyddar kroppen och man går två och två när man vistas utomhus, säger Hultqvist.

Utrikesminister Ann Linde (S) är angelägen om att utländska soldater, inklusive svenska, ska fortsätta att arbeta inom ramen för alliansen mot IS.

– Skulle man ta hem trupperna skulle terroristerna i IS ges ökat utrymme. Det är inte bara ett hot på plats, utan också i våra länder, säger hon.

Läs mer

Trump hotar med nya sanktioner mot Iran

Michael Winiarski: Iran kan medvetet ha undvikit svåra skador

Iran attackerade amerikanska flygbaser i Irak