Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Svenskar äter alltmer antidepressiva medel

En färsk rapport från OECD varnar för en överkonsumtion av antidepressiva läkemedel bland personer som lider av lindrigare depressioner. Sverige, Danmark och Island hör till de länder konsumtionen är högst.

I Sverige har förbrukningen av antidepressiva mediciner nästan fördubblats under de senaste tio åren, enligt rapporten, Health at Glance 2013, som OECD publicerar på torsdagen.

Sverige ligger högt över genomsnittet för de 23 OECD-länder som finns med i mätningen.

Siffrorna visar att nästan 8 av 100 svenskar har fått medicin utskriven år 2011. På Island, som har den i särsklass högsta förbrukningen, är det drygt 10 av 100 som har fått antidepressiva läkemedel.

I rapporten jämförs konsumtionen år 2000 med år 2011. Effekten av Socialstyrelsens direktiv från  2009, om att sjukvården ska satsa på kognitiv beteendeterapi, KBT, i stället för att slentrianmässigt erbjuda antidepressiva läkemedel, syns därför inte i rapporten.

OECD använder måttet DDD, vilket betyder definierad dygnsdos och är den förmodade medeldosen till vuxna, i sina jämförelser mellan länderna.

I Sverige är den definierade dygnsdosen 79 per tusen invånare medan genomsnittet för OECD-länderna ligger på 56.

Sverige hör tillsammans med Island, Australien, Kanada och Danmark till de länder där läkare skriver ut antidepressiva mediciner till flest invånare.

Rapporten visar att på Island har 30 procent av alla kvinnor över 65 år fått antidepressiva mediciner utskrivna. Motsvarande siffra i Norge är 15 procent.

OECD ser flera förklaringar till den växande konsumtionen. Det som oroar är att fler personer med lättare depressioner nu får medicin.

– Vi vet att medicinerna fungerar för personer allvarliga eller måttliga depressioner. Den kraftiga ökningen i de flesta länder visar dessa grupper nu får läkemedel. Det är en god nyhet, säger Mark van Ommeren, vid WHO:s avdelning för psykisk hälsa, till The Guardian.

– Den dåliga nyheten är att är många som inte behöver antidepressiv medicin ändå får den utskriven. Läkare måste lära sig att sätta en korrekt diagnos, så alla de som bara har en lättare nedstämdhet inte får medicin utskriven, fortsätter han.

En annan förklaring till att konsumtionen ökar i flera länder är att behandling med läkemedel pågår allt längre.

Den ekonomiska kan vara ytterligare en förklaring eftersom konsumtionen stiger kraftigt i länder som Portugal och Spanien. Men samtidigt har ökningen varit ännu större i till exempel Tyskland, som inte alls drabbats så hårt av krisen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.