Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Svenskar bör lämna Fukushimaområdet

Svenskar som befinner sig inom en radie av 80 kilometer från det skadade kärnkraftverket Fukushima 1 bör lämna området. Läget vid Fukushima 1 är nu mycket allvarligt och UD avråder med omedelbar verkan från alla resor till Japan.

Strax före midnatt meddelade det svenska utrikesdepartementet att man avråder från alla resor till Japan.

– Vi gör detta på grund av det ytterligare försämrade läget i kärnkraftverket, säger presschefen vid UD Anders Jörle.

UD rekommenderar dock inte att svenskar ska lämna Japan. Det är en fråga som var och en får ta ställning till.

– Känner man oro ska man överväga att lämna landet, säger Anders Jörle.

Den svenska strålsäkerhetsmyndigheten gick under onsdagskvällen ut med en varning och rekommendation till alla svenskar att lämna området kring Fukushima 1.

– Läget vid den ena bassängen för utbränt kärnbränsle är så allvarligt att vi går ut med den här uppmaningen, säger Josefin Päiviö Jonsson, enhetschef vid strålsäkerhetsmyndigheten till DN.se.

Enligt Josefin Päiviö Jonsson finns det klara indikationer på att allt vatten i bassäng nummer 4 nu har kokat bort:

– Det finns stor risk att bränslet kommer att kunna starta bränder och därmed orsaka stora radioaktiva utsläpp. Situationen är väldigt allvarlig.

Hur kommer det sig att ni går ut med en zon på 80 kilometer medan de japanska myndigheterna bara har beordrat evakuering upp till 20 kilometer?

– Hittills har vi fått bra information från de japanska myndigheterna men i det här fallet har vi fått uppgifterna från andra säkra källor. Vi väljer att agera utifrån det.

Vilka källor har ni haft?

– Vi har pratat med det amerikanska kärnkraftsorganet NRC samt med våra systerorganisationer runt om i världen. Situationen är allvarlig och vi vill ligga i framkant så att inga svenskar ska drabbas.

Den svenska strålsäkerhetsmyndighetens uppmaning att svenskar ska lämna området om de befinner sig närmare kärnkraftverket än 80 kilometer följer den uppmaning som USA gav tidigare på onsdagen. Storbritannien rekommenderar sina medborgare i Tokyo och nordöstra Japan att lämna landet.

Under onsdagen beslutade amerikanska myndigheter att placera ut strålmätningsutrustning på bland annat Hawaii, trots att man inte förväntar sig att invånarna där ska löpa någon risk, skriver Reuters.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.