Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Svenskar gripna vid gränsövergångar avvisas från Norge

Här vid Svinesund, gränsövergång mellan Østfold i Norge och Bohuslän i Sverige, grep norsk polis 15 av de sammanlagt 18 svenskarna.
Här vid Svinesund, gränsövergång mellan Østfold i Norge och Bohuslän i Sverige, grep norsk polis 15 av de sammanlagt 18 svenskarna. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix, TT

De 18 svenskar och en dansk, alla män, som på fredagskvällen greps av norsk polis vid gränsövergångarna till Sverige i Ørje respektive Svinesund, misstänkta för att ansluta till en högerextrem icke tillståndsgiven demonstration i norska staden Fredrikstad, skulle på lördagskvällen avvisas från Norge.

– Vi kommer att föra dem till Ørje respektive Svinesund, platserna varifrån de försökte ta sig in i Norge. Tre av de 18 svenskarna greps i Ørje och övriga i Svinesund där även dansken greps. Alla 19 har suttit i arrest i Sarpsborg under lördagen, säger Tom Sandberg, insatschef i polisdistrikt Øst, till DN.

Demonstrationen i Fredrikstad i det till Sverige gränsande fylket (länet) Østfold skulle ha hållits på lördagen. Demonstranterna, tillhörande nazistiska organisationen Nordiska Motståndsrörelsen (NMR), hade nekats tillstånd för demonstrationen.

Man valde då att i stället bege sig 30 mil bort till sydnorska staden Kristiansand, där demonstrationen – fortfarande otillåten – genomfördes på lördagseftermiddagen. Men ingen av de 19 gripna i Ørje och Svinesund kunde delta, då de hade frihetsberövats av norska polisen, en säkerhetsåtgärd med stöd i norska utlänningslagen.

Alla i den svensk-danska gruppen har registrerats av polisen. Ett antal föremål de haft med sig, som pepparsprej och slagvapen, har beslagtagits.

Polisen i Østfold har haft hög beredskap under helgen. Demonstrationerna som befarades var kopplade till Olsok, en nationell flaggdag till minnet av Olav den helliges dödsdag (på svenska Olof den helige). Olav är Norges skyddshelgon och dagen högtidlighålls av norska nationalister.

Under den senaste veckan har norsk polis förberett sig på att denna dag kan ackompanjeras av oroligheter. Demonstrationen i Kristiansand, där uppskattningsvis mellan 50 och 70 personer deltog, genomfördes dock utan våldsamheter, enligt lokaltidningen Fædrelandsvennen.

Kristiansandspolisen valde att inte ingripa mot demonstranterna, då man befarade att ett sådant steg skulle kunna trappa upp spänningen. Enligt NMR-talespersonen Haakon Forwald hade man inte för avsikt att ställa till bråk.

– Vi vill bara få fram vårt budskap, säger han.

Under demonstrationen sköt man in sig på det man kallar ”homolobbyn”.

– Vi vill uppmärksamma problematiken kring ”homolobbyn” och dess destruktiva inflytande över vårt folk, säger Forwald till norska TV 2.

Per Sjögren, svensk NMR-medlem, fanns på plats i Kristiansand. Han sade till tidningen att ”vi vill slå samman Norge, Sverige, Finland, Danmark och Island till en union”.

Om idén slog fäste bland invånarna i Kristiansand är tveksamt – Fædrelandsvennen rapporterar att folk som rörde sig i kvarteren där demonstranterna tågade inte tog emot flygbladen som NMR försökte dela ut.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.