Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Svenskar mer positiva till EU efter Brexit

Svenskarnas inställning till EU har blivit mer positiv efter britterna röstade för att lämna EU förra sommaren. Arkivbild.
Svenskarnas inställning till EU har blivit mer positiv efter britterna röstade för att lämna EU förra sommaren. Arkivbild. Foto: Vadim Ghirda/AFP

Svenskarnas inställning till EU har blivit mera positivt efter Brexit-omrästningen. Samtiddigt vill varannan svensk ha en folkomröstning om Sveriges medlemskap.

Det visar en undersökning som det amerikanska institutet Pew Research Center gjort.

Svenskarnas inställning till EU har blivit mer positiv efter att britterna röstade för att lämna det europeiska samarbetet förra sommaren. 65 procent av svenskarna tycker att EU är gynnsamt medan 33 procent anser att unionen är ofördelaktig. Förra året var det drygt 55 procent som var positivt inställda till EU.

Samtidigt vill varannan svensk, 53 procent, ha en omröstning om det svenska EU-medlemskapet och 22 procent, mer än var femte svensk, att Sverige ska lämna EU, enligt Pew Research Centers rapport.

Läs mer: Brexit pressar brittiska bilhandeln

Mest positiv till EU är Polen där 74 procent av tycker att unionen är gynnsam, följt av Tyskland med 68 procent och Ungern med 67 procent. Det stora undantaget är Grekland, där bara 33 procent tycker att EU-medlemskapet är fördelaktig. 

Rapporten visar också att 86 procent av svenskarna tycker att Brexit kommer bli en dålig sak för EU. Här ligger medianvärdet i undersökning på 69 procent bland de undersökta EU-länderna. 

Läs mer: EU föreslår flytt av clearinghus från London

Undersökningen gjordes i form av fysiska intervjuer och telefonsamtal med 9.935 personer i Frankrike, Tyskland, Grekland, Ungern, Italien, Nederländerna, Polen, Spanien, Sverige och Storbritannien mellan 2 mars och 17 april. Antalet tillfrågade i Sverige var 1.000 personer. Tillsammans står dessa länder för ungefär 80 procent av EU:s befolkning och 85 procent av handelsunionens ekonomi.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.