Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-17 21:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/svenskar-nekades-att-rosta-i-brittiska-eu-valet/

Världen

Svenskar nekades att rösta i brittiska EU-valet

Svenskan Lydia Hillerudh fick inte rösta. Foto: Mark Earthy

LONDON. Tusentals EU-medborgare – bland dem många svenskar – har nekats att rösta i det brittiska EU-valet. 

– Det är förfärligt. Nu kan jag varken rösta i Storbritannien eller Sverige, säger den 26-åriga svenskan Lydia Hillerudh.  

EU-valet 2019

I torsdags höll Storbritannien val till Europaparlamentet. Resultatet blir inte känt förrän på söndag kväll. Men en sak står redan klar: många EU-medborgare har haft svårt att rösta i Storbritannien.

Under hashtaggen #DeniedMyVote på Twitter sprids mängder av vittnesmål av personer som inte fått rösta. Enbart tidningen The Guardian har dokumenterat fler än 900 konkreta fall där EU-medborgare blivit nekade att rösta, och frivilligorganisationer talar om ”tusentals” fall. 

– När jag kom till min vallokal i St Albans utanför London sa valförrättaren: ”Du är en sån där EU-person, va?”. Sedan fick jag veta att jag inte fick rösta, trots att jag stod med i vallängden. Mitt namn hade strukits över för hand och bredvid det stod det ett ”G”, berättar svenskan Lydia Hillerudh.

Lydia Hillerudh har bott i Storbritannien sedan 2012, röstat flera gånger i lokalval i England och aldrig haft några problem. Men denna gång beskriver hon förfarandet som ”förvirrat”.

– Jag fick ett e-postmeddelande med en länk till ett onlineformulär som jag skulle fylla i för att registrera mig i röstlängden. Samtidigt kom ett pappersformulär med posten – bara några dagar före sista registreringsdag. Jag trodde att det var ”antingen eller”, så jag fyllde i det på nätet och fick en bekräftelse. Men i vallokalen sa de att jag borde ha fyllt i även pappersformuläret och skickat in, säger Lydia Hillerudh.

– Det känns så onödigt. Detta kunde ha lösts genom att bara lägga ut formulären i vallokalerna, säger Lydia Hillerudh.

För att kunna rösta i Storbritannien som EU-medborgare måste man bo i landet och registrera sig i vallängden. I EU-valet krävs dessutom att man intygar att man inte tänker rösta i något annat EU-land. 

I Sverige sköts det automatiskt genom att Valmyndigheten kontaktar det land där personen är medborgare. Men i Storbritannien krävs alltså ytterligare ett formulär, något som nu tycks ha ställt till det för många.

En del svenskar som DN varit i kontakt med uppger att de inte fått någon blankett hemskickad från lokala myndigheter (”councils”).

– För mig finns ingen anledning att rösta i Sverige, för jag har bott här i 16 år. Men jag fick inte den där blanketten. En tysk väninna bråkade i flera timmar, för hon hade skickat in den där blanketten för fem år sedan, men hon fick ändå inte rösta, säger 44-åriga Kicki Lamerton, som bor i Plymouth.

Den brittiska valmyndigheten beklagar i ett uttalande att en del EU-medborgare haft svårt att rösta i EU-valet, och erkänner att processen ”kunde ha varit enklare”.  Myndigheten säger sig ha påpekat detta för regeringen för fem år sedan.

”Regeringens besked om att Storbritannien skulle delta i dessa val kom med kort varsel”, vilket ska ha bidragit till att göra tiden knapp för registrering, enligt myndigheten.

Två kampanjorganisationer för EU-medborgares rättigheter har nu startat en insamling för att kunna dra den brittiska staten inför rätta för diskriminering. 

Flera oppositionspolitiker anklagar också regeringen för att ha känt till att problemen skulle uppstå. Dagen före valet ställde Joanna Cherry, ledamot för det skotska nationalistpartiet SNP, en fråga till Theresa May, för att be henne se till att formulär fanns utlagda i vallokalerna – något som alltså inte tycks ha skett. 

https://twitter.com/joannaccherry/status/1131185997088268288?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1131185997088268288&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.theneweuropean.co.uk%2Ftop-stories%2Fdeniedmyvote-investigation-demanded-1-6071077

Sveriges ambassad säger att man tar uppgifterna på allvar.

– Det är naturligtvis bekymmersamt att personer som vill delta i valet inte kunnat delta. Vi följer detta och kommer att samråda med övriga EU-länder om hur vi agerar, säger ambassadör Torbjörn Sohlström till DN.