Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-19 21:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/svenskar-vid-parisexplosionen-forsta-tanken-var-en-bomb/

Världen

Svenskar vid Parisexplosionen: ”Första tanken var: en bomb”

00:50. Svenska paret på helgresa i Paris när explosionen skakade staden. Se parets film från förödelsen

PARIS. Tryckvågen från explosionen fick hotellfönstren att skaka och på andra sidan gatan föll murbruk och glassplitter till marken. Helgresan till Paris förändrades i ett slag för 28-årige Axel Brorson och 23-åriga Sanni Värelä från Lund. 

– Vi var rätt skärrade. Vi visste ju inte om det skulle hända något mer, säger Sanni Värelä.

Erik de la Reguera
Rätta artikel

Uppdatering 180112 kl 14.02 Texten har tillfogats en rättelse

Klockan var strax före nio på lördagsmorgonen när en explosion plötsligt dånade över centrala Paris. Då hade Axel Brorson och Sanni Värelä precis vaknat och låg i hotellsängen och såg på ett avsnitt av serien ”You”.

– Det var en jävla duns, en dov smäll som inte liknade något jag hört förut. Vi kände tryckvågen, och sedan kom skrik och tjoanden från gatan. Billarm ylade. Första tanken var: en bomb, berättar Axel Brorson, som till vardags arbetar som läkare i Malmö.

Kvällen före hade de tillbringat på en mysig bar här i nionde arrondissementet, som är känt för att ha många små kaféer och vinbarer. Nu var situationen helt uppochnedvänd.

Axel Brorson och Sanni Värelä från Lund är på Paris-weekend och blev väckta av explosionen i deras kvarter.
Axel Brorson och Sanni Värelä från Lund är på Paris-weekend och blev väckta av explosionen i deras kvarter. Foto: Erik de la Reguera

Ute på gatan möttes paret av nedrasat murbruk, omkullvälta soptunnor och glas som krasade under skorna. Ett hundratal meter bort slog höga lågor ut från ett bageri. 

– En man i 40-årsåldern kom ut i bara kalsongerna med sin lilla son i famnen. Jag tittade efter skadade som jag kunde hjälpa, men brandkår och ambulans var väldigt snabbt på plats och gjorde ett bra jobb, säger Axel Brorson.

Polisen tror att explosionen orsakades av en gasläcka i bageriet, och det finns för närvarande ingen misstanke om terrorism eller sabotage. Förödelsen är stor och två brandmän och en spansk kvinna har dött och närmare 50 personer har skadats. 

– På väg in från flygplatsen sa taxichauffören till oss att Gula västarna (gilets jaunes) skulle demonstrera på lördagen. Det kunde vara farligt, sa han, och rådde oss sedan att undvika de mest kända platserna. Så först undrade vi om det kunde vara kopplat till det, men snart förstod vi att det var något annat, säger Sanni Värelä, som till vardags studerar till läkare.

Det svenska paret var några av de många i området som i all hast tvingades lämna sina saker och ge sig av när kvarteren kring explosionsplatsen sedan evakuerades. 

När DN anlände till platsen strax efter klockan nio pågick ännu utrymningen. Oroade grannar och turister stod och tittade vid avspärrningarna, som hela tiden utvidgades på grund av fortsatt explosionsrisk. 

Sjukvårdare med bårar hastade förbi.

– Jag hade en tid klockan 9.15 på en läkarmottagning som ligger alldeles intill bageriet. Så ja, det känns obehagligt, sa Sebastian, en man i 25-årsåldern.

– Det här var verkligen inte vad polisen och myndigheterna behövde just nu. De behöver ju alla resurser till att kontrollera de Gula västarna, lägger han till.

Rättelse: Dödssiffran reviderad efter att Frankrikes inrikesminister ändrat sitt uttalande om antalet omkomna.