Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-24 03:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/svenske-ola-bini-blir-kvar-i-haktet-i-ecuador/

Världen

Svenske Ola Bini blir kvar i häktet i Ecuador

Ola Binis föräldrar Gorel Bini och Dag Gustafsson samt hans advokat Carlos Soria. Foto: Dolores Ochoa/AP

Den svenska medborgaren Ola Bini blir kvar i häktet. Det beslutade en domstol i Ecuador på fredagen, enligt medier. Fallet har väckt uppmärksamhet då svensken är vän till Wikileaksgrundaren Julian Assange.

Rätta artikel

Ola Bini greps på flygplatsen i Quito den 11 april när han var på väg till Japan för att träna kampsport. En ecuadoriansk domstol beslutade att Bini skulle häktas i 90 dagar. Svensken har överklagat beslutet men natten mot fredagen, svensk tid, avslog rätten hans begäran, skriver tidningen El Telégrafo.

Vad svensken anklagas för har inte varit helt tydligt. Enligt inrikesministern María Paula Romo ska svensken i samarbete med två ryska hackare ha varit inblandad i ett försök att destabilisera Ecuador. Tidningen El Comercio uppgav i samband med gripandet att han misstänks för försök till dataintrång.

Under den nästan tre timmar långa förhandlingen satt Ola Bini med handfängsel. De tre domarna överlade sedan lika länge men var inte eniga. Med två röster mot en mottog Bini beskedet att han skulle återföras till Inca-fängelset i Quito. 

Domslutet innebär att Ola Bini kan förbli häktad i upp till 70 dagar innan rättsväsendet tar nästa beslut om de ska väckas åtal eller inte. 

I en kommentar i ett pressmeddelande över domslutet säger Ola Binis advokat Carlos Soria: 

– Vi kan inte tillåta att Ecuador förblir såhär, en stat som förföljer personer på grund av böcker de läst, tekniska prylar de äger eller helt enkelt för att de har vänner som anses felaktiga. 

I rätten fanns även Sverige av vice ambassadör Frida Zaric för att följa den juridiska processen. 

Fallet har uppmärksammats både i och utanför Ecuador, bland annat på grund av att Ola Bini är vän till Julian Assange som greps i London bara några timmar innan Bini greps i Ecuador.

President Lenín Moreno har anklagat svensken för att arbeta med Wikileaks, tillsammans med grundaren Julian Assange. Såväl Binis advokat som hans föräldrar har tillbakavisat uppgifterna om att han har något med Wikileaks att göra.

– Han är en personlig vän till Julian Assange, han är inte medlem i Wikileaks och att vara vän med någon är inte ett brott – inte heller att ha en dator i sitt hem, sade hans advokat Carlos Soria till nyhetsbyrån Reuters i samband med gripande i april.

Ola Binis föräldrar är på plats i Ecuador och har i samarbete med sonens advokater hjälpt till med överklagandet om omhäktningen. I ett öppet brev till svenska Utrikesdepartementet har föräldrarna krävt att UD agerar mot myndigheterna i Ecuador.

De har tidigare sagt till DN att de upplever bevisen som myndigheterna har lagt fram under den första häktningsförhandlingen som konstruerade och påhittade.

Den 23 april kallade UD upp Ecuadors ambassadör i Stockholm, och begärde svar om både anklagelserna och rättsprocessen.

Ola Bini har bott i Ecuador i fem år och skrev på Twitter den 10 april att han skulle flyga till Japan för att delta i en utbildning.

Läs mer: 

Häktade svenskens föräldrar kräver att UD agerar

Internationellt öppet brev till Löfven: Agera för fängslade Ola Bini