Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Sverige ändrar inte bistånd till Uganda

Foto: Janerik Henriksson/TT

Sverige kommer inte att göra några förändringar i sitt bistånd till Uganda till följd av att landets nya antihomolag vann laga kraft på måndagen. Först senare i år när nya riktlinjer utarbetats kan en justering bli aktuell, meddelar biståndsminister Hillevi Engström (M).

Reaktionerna har varit starka på den lag som Uganda antagit, som bland annat resulterar i att man kan dömas till livstids fängelse om man är homosexuell. Sveriges biståndsminister, Hillevi Engström (M), kallar lagen för ett bakslag.

– Jag fördömer starkt beslutet att anta den här lagen. Jag är väldigt besviken att Uganda antar en lag som kränker och allvarligt diskriminerar HBT-personer, säger Hillevi Engström.

Innan lagen antogs insinuerade USA:s president Barack Obama att det kunde leda till mer "komplicerade" relationer ur biståndssynpunkt. Danmarks biståndsminister Mogens Jensen meddelade kort efter att Ugandas president Museveni undertecknat lagen att 50 miljoner av danska biståndspengar skulle omdirigeras från den ugandiska staten för att istället skickas till privata och civila verksamheter.

Nu meddelar Engström att man inte kommer att få se någon lika snabb reaktion vad gäller det svenska biståndet.

– Vi får inte agera ogenomtänkt. Jag vill noga sätta mig in i hur lagstiftningen ser ut i detalj och prata med de människor som är bäst insatta för att se hur vi på bästa sätt kan hjälpa HBT-personer. Risken är att de annars får en ännu värre situation, säger Hillevi Engström.

Nuvarande riktlinjer för det svenska biståndet löper ut under 2014 och den nya lagen i Uganda kan komma att spela en roll för hur pengarna fördelas framöver. I nuläget finns ett omfattande bistånd till Uganda. Förra året uppmättes det till 250 miljoner, varav en tredjedel gick till verksamheter inom den offentliga sektorn, styrda av staten.

– Den här frågan är viktig för mig och viktig för regeringen. Vi kommer se över den här frågan och det är de offentliga pengarna som då kan komma att ändras, säger Hillevi Engström.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.