Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Sverige är bästa landet att vara flicka i

Foto: Henrik Montgomery/TT

I dag, tisdag, är det internationella flickdagen, en dag för att uppmärksamma flickors särskilt utsatta situation. I Rädda Barnens rapport över vilka länder det är bäst att vara flicka i ligger Sverige i topp och Niger i botten.

Fem indikatorer mättes i undersökningen: Barnäktenskap, mödradödlighet, andel flickor som blir gravida och som går färdigt skolan samt andel kvinnliga ledamöter i landets parlament.

– I länderna i botten på listan börjar den onda cirkeln för flickorna ofta med barnäktenskap, vilket leder till fler graviditeter i unga år, och färre flickor som kan gå färdigt skolan. Det ökar också risken för att utsättas för våld i hemmet, och att smittas av sexuellt överförbara sjukdomar, säger Rädda Barnens generalsekreterare Elisabeth Dahlin i ett pressmeddelande.

På andra och tredje plats placerar sig Finland och Norge. Sist på listan ligger Niger, Tchad och Centralafrikanska republiken.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.