Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

”Sverige är konservativt och litet”

Tyskland framstår allt mer som ett europeiskt Thailand med alla sina prostituerade och bordeller. Sverige ses ofta i Tyskland som ett föregångsland, men inte när det gäller vår sexköpslag.

– Sverige är som den lilla stad jag växte upp i, litet och konservativt, säger bordellägaren Sascha Erben.

Kontrasten mellan dagsljuset utomhus och halvmörkret inne på klubben är lika bjärt som det faktum att det ligger en bordell mitt bland bostadshusen, daghemmet, glasmästeriet och alla de andra vardagliga inrättningarna på gatan i stadsdelen Schöneberg.

King Georg Club tillämpar så kallad flatratetaxa. Kunderna, som i Tyskland inte kallas torskar utan friare, betalar 99 euro för fyra timmar och kan då ha hur mycket sex de vill.

– Fast flatrate låter så hårt, ingen orkar ha sex nonstop, säger ägaren Sascha Erben, 42 år.

Sedan 2002 är prostitutionen fullt legal i Tyskland. Sascha Erben tar fram en pärm och visar hur han fyllt i formulär med uppgifter om var och en av sina flickor. Han har också fotostatkopior på deras pass. Pärmen visar han upp när polisen gör sina razzior för att leta efter traffickingoffer.

Han klagar. Kvinnor från Rumänien och Bulgarien dumpar priserna­ på Berlins gator samtidigt som han ska betala skatt. I gengäld säger han att han numera kan sova lugnt om nätterna i vetskap om att han inte gör något olagligt.

– Allt kanske inte är super här, men jag har som princip att kvinnorna aldrig ska gå härifrån utan pengar på fickan, säger han.

Vi går runt i den labyrintliknande lokalen med två barer och fem rum, varav ett är ett så kallat gangbangrum. Här kan flera män ha sex samtidigt med någon av Sascha Erbens flickor. På väggen sitter en prislista över vilka tjänster som kostar extra. Ett annat villkor är att dörren ska vara öppen så att personalen kan ingripa om något skulle gå överstyr.

Sascha Erben ger inte mycket för den svenska lagstiftningen.

– Här gör ingen något man inte vill. Det är 2013, jag tror att man måste vara liberal, säger han.

Sverige stod också i blickfånget i veckan när ett 40-tal personer demonstrerade utanför ambassaden i Berlin med anledning av att en svensk kvinna dödats av sin före detta man. Enligt demonstranterna var kvinnan sexarbetare och därmed också i det närmaste rättslös.

– Sexarbetarna marginaliseras i Sverige, man utgår ifrån att det de gör är något dåligt, säger Lena ­Morgenroth, själv prostituerad i Berlin.

Lika offensivt försvarar inte de tyska politiska partierna prostitutionen, men varken regeringen eller oppositionen eftersträvar en svensk lösning. De verkar vara överens om att det trots allt är bättre att prostitutionen förekommer öppet.

Enligt UEGD, en relativt nystartad tysk organisation för sexbranschen, finns det mer än 3 000 bordeller och liknande inrättningar i Tyskland.

– Men om det är en ökning så beror den inte på legaliseringen utan på EU:s östutvidgning, säger Holger Rettig på UEGD.

Tyskland framstår som ett europeiskt Thailand och det finns misstankar om att trafficking – handel med människor – går hand i hand med den legala prostitutionen. ­Antalet traffickingoffer är dock ­relativt sett lika stort i Sverige som i Tyskland, enligt en färsk EU-rapport.

– Jag vet. Vi har avsatt pengar för att forska kring sambandet, säger den svenska EU-kommissionären Cecilia Malmström till DN.

Denna dag är det Klaudia, 37 år, som har ”gangbangjouren” på bordellen. Hon är utbildad sjuksköterska, och vill inte uppge sitt efternamn.

– Jag jobbade extra som dansös på en klubb, fick anbud från männen och märkte hur snabbt jag kunde­ tjäna mycket pengar, säger hon.

Klaudia är registrerad hos skattemyndigheten och betalar skatt och sin avgift till sjukkassan.

Efter dagens eventuella gangbang ska hon träffa sin dotter som går på gymnasiet – de ska njuta av det vackra vädret och äta på restaurang.

– Hon vet vad jag jobbar med, säger Klaudia och förekommer vår fråga.

Och om hon också skulle vilja bli prostituerad?

– Jag kan inte hindra henne, men jag skulle avråda henne. Jag gillar det jag gör, men man vill väl inte att ens egna barn ska ha ett sådant här arbete, säger hon.

Fakta.Prostitution i Tyskland

Prostitution legaliserades 2002
Reeperbahn i Ham­burg har i decennier givit den tyska prostitutionen ett ansikte, men sexhandeln legaliserades först 2002 på initiativ av den röd-gröna regeringen. Dessförinnan hade de prostituerade verkat i en gråzon utan rättigheter.
Att vara prostituerad skulle vara ett yrke som alla andra, man skulle betala skatt, få pension och vara med i sjukkassan. Tanken var att prostitutionen skulle komma upp i dagsljuset och befrias från skumrask och ­kriminalitet.
Lagen har aldrig riktigt utvärderats. I en EU-rapport om traffickingoffer hamnar Tyskland på exakt samma nivå som Sverige, 0,8 fall per 100 000 invånare.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.