Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Sverige begär extrainsatt möte i FN:s säkerhetsråd

Margot Wallström.
Margot Wallström. Other: Pontus Lundahl/TT

Utrikesminister Margot Wallström säger att regeringen "beklagar djupt" beslutet av president Donald Trump att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad och flytta USA:s ambassad dit.

”Jerusalem har givits en särskild rättslig och politisk status av FN, vilken säkerhetsrådet uppmanat världssamfundet att respektera. Uttalandet riskerar att leda till starka reaktioner och ökad instabilitet i en redan orolig region, samt till långvariga strategiska konsekvenser för fredsprocessen”, säger hon också enligt ett skriftligt uttalande.

Wallström (S) noterar också att EU är tydligt i sin syn på Jerusalem ”som en separat enhet, och som framtida huvudstad för två stater”.

Läs mer: Världen fruktar följderna av Trumps beslut

Vidare skriver hon att EU:s utrikesministrar har betonat att EU aldrig erkänt Israels annektering av östra Jerusalem, samt att en varaktig fred kräver att Jerusalems status löses genom förhandlingar.

”Det mångåriga svenska engagemanget för en tvåstatslösning kvarstår”, skriver Wallström vidare.

”Alla slutstatusfrågor, inklusive Jerusalems status som framtida huvudstad för båda stater, måste lösas genom förhandlingar parterna emellan, och inte genom unilateralt agerande av parterna eller andra”, avslutar hon.

Läs mer: Michael Winiarski: En råsop mot den muslimska världen

– Vi kommer nu att tillsammans med ett antal andra rådsmedlemmar begära ett extrainsatt möte i FN:s säkerhetsråd, säger utrikesminister Margot Wallström.

Vet ni att det verkligen blir ett sådant?

– Ja, det kan vi utgå ifrån efter att ha pratat med en del andra rådsmedlemmar, svarar hon.

Om beslutet i stort säger Wallström att svenska regeringen ”beklagar det här djupt”.

– Dels saknar vi en mer långsiktig och konstruktiv plan för hela Mellanösterfrågan och frågan om en tvåstatslösning, och för det andra kan det här vara farligt just nu.

Läs mer: Fler länder vill följa Trumps beslut

Läs mer:  Trump: Jerusalem är Israels huvudstad

Läs mer: Ledare: Fel att erkänna Jerusalem

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.