Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Sverige ger 350 miljoner till nödhjälp i Syrien

I dag samlas ledare från ett 70-tal länder i London, för att försöka minska lidandet för Syrienkrigets offer. Sverige lovar att ge ytterligare 350 miljoner kronor i nödhjälp.

FN-chefen Ban Ki-Moon riktar hård kritik mot omvärlden.

FN-chefen Ban Ki-Moon säger i sitt inledningsanförande att omvärlden bär ett tungt ansvar för det lidande som det snart sexåriga kriget orsakat, och för att man inte lyckats få ett slut på det.

– Det är djupt stötande att de inledande försöken till samtalen har underminerats av att hjälpinsatser fortsatt vägrats tillträde, och av en plötslig intensifiering av flygbombningar och militärinsatser i Syrien, säger Ban Ki-Moon.

Det internationella samfundet har också misslyckats med att svara upp till de enorma behov av hjälpinsatser som finns.

– Att erbjuda hopp är det bästa sättet att sakta ner massutvandringen av utbildade syrier och förhindra radikalisering av en förlorad generation, säger FN-chefen.

Under tung polisbevakning samlas i dag toppolitiker från mer än 70 länder i ett mulet London, i ett försök att samla in nio miljarder dollar till de som drabbats av det snart sexåriga kriget i Syrien.

Den svenska regeringen har sedan tidigare budgeterat för 1,7 miljarder i sin Syrienstrategi fram till 2020, men statsminister Stefan Löfven ska i sitt tal på konferensen presentera nya bidrag till humanitära insatser inne i landet.

– Statsministern kommer att meddela att vi bidrar med ytterligare 350 miljoner kronor i humanitära insatser, förutom de 1,7 miljarder som ingår i vår femåriga Syrienstrategi, säger utrikesminister Margot Wallström till TT.

Storbritannien lovar närmare 15 miljarder svenska kronor i ytterligare nödhjälp till Syrienkrigets offer, uppger premiärminister David Cameron, som är en av värdarna för mötet.

– Vi kan ge den känsla av hopp som behövs för att stoppa människor från att tro att deras enda möjlighet är att riskera livet genom att göra en den farliga resan till Europa, säger Cameron enligt nyhetsbyrån Reuters.

Norge, en annan av värdarna, lovar bidra med drygt 14 miljarder kronor.

– Om vi misslyckas med att vidta åtgärder nu, så kommer situationen för civila och för länderna i Syriens grannskap bara bli värre, vilket kommer att påverka hela det internationella samfundet, säger statsminister Erna Solberg.

Tyskland å sin sida bidrar med nära 22 miljarder kronor innan 2018, uppger förbundskansler Angela Merkel, enligt Reuters.

Ett av mötets huvudsyften är att ordna utbildning och jobb till de miljontals människor som flytt krigets fasor och nu bor i flyktingläger i grannländerna. FN:s barnfond har varnat för ”en förlorad generation” av barn, som på grund av kriget aldrig fått gå i skola.

En del organisationer uttrycker dock oro över att omvärlden ska glömma de lidande inne i Syrien, i sin strävan att stävja flyktingkrisen i Europa.

– Självklart behöver flyktingarna hjälp, men det finns mer än sex miljoner människor som befinner sig på flykt inne i Syrien, som lever i belägrade områden, under bombardemang och granatattacker, säger Raed Saleh, chef för den syriska hjälporganisationen De vita hjälmarna, till Reuters.

Läs mer: Utmaningen – få världsledare att hålla löften till krigets offer.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.