Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-15 20:04 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/sverige-inte-redo-erkanna-palestina/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Sverige inte redo erkänna Palestina

Palestina ska nästa vecka försöka bli erkänd medlemsstat i FN. Norge öppnar nu för att erkänna den palestinska staten, medan Sverige ”inte är där än”, enligt utrikesminister Carl Bildt. Israel anser att palestiniernas försök är dömt att misslyckas.

I fredags sade palestiniernas president Mahmud Abbas att han ska gå till FN:s säkerhetsråd för att kräva fullt medlemskap i världsorganisationen när den höstöppnar nästa vecka.

Norges utrikesminister Jonas Gahr Störe skriver på sin Facebooksida att Norge är berett att erkänna en palestinsk stat: ”Bara förhandlingar kan lösa saker mellan Israel och palestinierna. Men palestinierna har rätt att gå till FN. Det kommer Norge att stödja och vi är redo att erkänna en palestinsk stat.”

Så långt har inte Sverige kommit än, enligt den svenska utrikesministern Carl Bildt.

– Vi är också redo att erkänna Palestina när det finns ett avtal, det är klart. Men där är vi inte än, säger Carl Bildt under en telefonkonferens med journalister på söndagen.

Huruvida det krävs ett slutligt fredsavtal med Israel eller ett internationellt avtal av någon annan kaliber för att Sverige ska erkänna Palestina specificerar inte Bildt. Han betonar att det under söndagen, inför FN:s öppnande, hålls ett möte med den så kallade kvartetten för fredsprocessen i Mellanöstern (EU, FN, Ryssland och USA).

– Frågan om erkännande ligger inte i FN, utan det är ett nationellt ställningstagande. Och det ligger längre fram. Det finns ju länder som erkänt i alla fall, men där är vi inte än.

Mer än hälften av världens länder har bilateralt erkänt Palestina. Inom EU är det dock bara några av de tidigare öststaterna som gjort det.

En av Sveriges främsta folkrättsexperter, Ove Bring, menade i en debattartikel nyligen att Sverige borde erkänna staten Palestina på liknande rättsliga grunder som vi 1992 erkände Kroatien, som då inte heller hade full kontroll över sitt territorium.

Carl Bildt poängterar att frågan om palestiniernas medlemskap i FN snarare handlar om en uppgradering av Palestinas status än ett fullt medlemskap som stat. En sådan uppgradering kan generalförsamlingen rösta igenom med kvalificerad majoritet. Fullt medlemskap bestämmer säkerhetsrådet, men skulle frågan hamna där skulle USA lägga in sitt veto.

– Och då har vi en olycklig situation, inte minst för Förenta staterna. Det skulle bli för mycket av konfrontationsstämning, menar Carl Bildt.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu sade på söndagen att det palestinska försöket att få erkännande som medlemsstat i FN kommer att misslyckas, just för att säkerhetsrådet kommer att säga nej.

– Det kommer att misslyckas eftersom det också måste igenom säkerhetsrådet.

– I generalförsamlingen kan man få igenom i stort sett varenda resolution. De kan bestämma att solen går upp i väster och ner i öster, men det har inte samma tyngd och betydelse som i säkerhetsrådet, sade Netanyahu under söndagens regeringsmöte enligt TT.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.