Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Sverige kan få rätt att stänga gränsen i två år

Gränskontrollen vid Batrovci mellan Serbien och Kroatien.
Gränskontrollen vid Batrovci mellan Serbien och Kroatien. Other: Darko Vojinovic/AP

Sverige har infört tillfälliga gränskontroller. Nu föreslår EU:s ordförandeland Luxemburg att medlemsstaterna ska ha rätt att stänga gränsen i upp till två år. 

Under hösten har flera EU-länder infört tillfälliga gränskontroller, bland dem Sverige, Tyskland och Österrike.

Enligt nuvarande regler får medlemsstaterna inte införa gränskontroller i mer än högst sex månaders tid. Men ett förslag som har läckts av den Londonbaserade medborgarrättsgruppen Statewatch kan göra det möjligt att utöka tiden till två år, skriver EUobserver.

I dokumentet skriver ordförandelandet Luxemburg att förlängningen skulle vara tillåten ”såtillvida de extraordinära omständigheterna utgör ett allvarligt hot mot allmän ordning eller intern säkerhet”.

Steve Peers, expert på människorättslagstiftning vid University of Essex, menar att innehållet i dokumentet tyder på att förslaget kan tillämpas på alla medlemsstater.

”Alla interna gränser skulle kanske inte underkastas kontroller, men syftet verkar vara att ge grönt ljus för den här funktionen”, skriver han på sin blogg.

EU har tidigare hotat att stänga ute Grekland från det passfria Schengensamarbetet, bland annat för att landet inte samarbetar med unionens gränsmyndighet Frontex. I det läckta dokumentet föreslår Luxemburg att Frontex genast ska genomföra en insats i norra Grekland för att komma till rätta med allvarliga problem.

Förslaget ska diskuteras när EU:s inrikesministrar, däribland Sveriges Anders Ygeman, träffas i Bryssel på fredagen.

Den passfria Schengenzonen upprättades 1985 och omfattar 22 av EU:s 28 medlemsstater. Bulgarien, Storbritannien, Rumänien, Irland, Cypern och Kroatien står utanför, medan icke-medlemsstaterna Norge, Island, Liechtenstein och Schweiz ingår. Syftet är att underlätta den fria rörligheten av personer, pengar, tjänster och varor.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.