Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

"Sverige kan inte ge Assange diplomatisk garanti"

Julian Assange vill ha en diplomatisk garanti på att han inte kommer att utlämnas till USA.
Julian Assange vill ha en diplomatisk garanti på att han inte kommer att utlämnas till USA. Foto: Kirsti Wigglesworth/Ap

Julian Assange kommer inte kunna få någon diplomatisk garanti från Sverige om att inte utlämnas till USA. Det menar Cecilia Riddselius, tjänsteman på justitiedepartementet, och hänvisar till rådande lagstiftning.

Julian Assange har befunnit sig på Ecuadors ambassad i London i en dryg vecka för att försöka söka politisk asyl i landet.

Nu går Assange ut med att han kan tänka sig att återvända till Sverige för att ställas inför rätta. Men för att han ska göra det vill han ha en garanti om att inte bli utlämnad.

Assange vill ha garantier från Storbritannien, USA och Sverige. Men någon sådan garanti kommer han troligen inte att få, menar Cecilia Riddselius, på justitiedepartementets enhet för brottsmålsärenden och internationellt rättsligt samarbete.

– Inte som jag ser det med tanke på rådande lagstiftning, säger hon.

Det finns möjligheter för länder att begära olika typer av garantier i samband med utlämningsärenden. Men det gäller saker som inte den utlämnade personen får bli utsatt för. Sverige kan begära att en utlämnad person inte ska få dödsstraff, att han ska slippa tortyr, inte åtalas på andra punkter än de som han utlämnats för och inte ska åtalas inför en specialdomstol. Men Sverige kan inte i förväg garantera att han inte kommer att lämnas ut.

– Någon sådan garanti förekommer inte. Jag kan bara svara på tjänstemannanivå. Men efter att ha jobbat med de här frågorna i tio år kan jag inte se hur det skulle kunna bli verklighet, säger Cecilia Riddselius.

Hon menar dock att frågan i nuläget är högst hypotetisk. Det finns ännu ingen begäran från USA om att Julian Assange ska utlämnas. Det har även höjts röster som menar att det inte ens är troligt att någon sådan ansökan kommer att lämnas in.

Om Assange skulle återvända till Sverige och en sådan begäran trots allt skulle komma in återstår en lång process, som ska gå genom riksåklagare till högsta domstolen och riksdagen. Det behövs även ett samtycke från Storbritanninen för att Julian Assange ska kunna utlämnas.

– Det är en lång process. Det här även ett väldigt speciellt fall. Det är ovanligt mediebevakat och det har varit många turer. Arresteringsordersamarbetet mellan länderna brukar gå väldigt smidigt, men det har det inte gjort i det här fallet, säger Cecilia Riddselius.

Sverige kan just nu bara vänta och se hur situationen utvecklas.

– Vi får avvakta hur Ecuador agerar, säger Cecilia Riddselius.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.