Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-22 05:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/sverige-kraver-att-iran-kompenserar-anhoriga/

Världen

Sverige kräver att Iran kompenserar anhöriga

Ann Linde tänder ett ljus till minne av de omkomna i nedskjutningen innan ett möte med andra länders representanter. Foto: Tolga Akmen/AFP

Sverige och de andra länderna som drabbades i nedskjutningen av det ukrainska flygplanet kräver att Iran kompenserar anhöriga till offren.

Punkten ingår i en kravlista – däribland om svar på vad som egentligen hände – som utrikesministrarna har enats om.

– Världen väntar på dessa svar, säger Kanadas utrikesminister Champagne.

TT Text

Det var första gången sedan nedskjutningen av det ukrainska passagerarflygplanet PS752 i förra veckan som utrikesministrar från Sverige, Kanada, Ukraina, Afghanistan och Storbritannien – alltså länder vars medborgare dödades – möttes ansikte mot ansikte i London på torsdagen.

Möte inleddes sedan utrikesministrarna tänt ljus framför en minnesskylt med namnen på offren. Efteråt ställde sig Kanadas utrikesminister François-Philippe Champagne i talarstolen och radade upp vad utrikesministrarna kommit överens om: en kravlista på fem punkter.

Sverige och de övriga fyra länderna kräver att Iran inte hindrar arbetet med att ge konsulär hjälp på plats, att Iran säkerställer att identifieringen av offren genomförs i enlighet med internationella regler, att familjerna får sista ordet i frågan om var offren ska begravas, samt att utredningen och vad som hände och att arbetet med att ställa de skyldiga till svars genomförs med full transparens.

– Familjerna vill ha svar, alla länder som har samlats här i dag vill ha svar, och det internationella samfundet vill ha svar. Världen väntar på dessa svar och vi kommer inte att vila förrän vi får dem, säger Champagne.

En av punkterna handlar om att Iran måste ge ekonomisk kompensation till de anhöriga.

– Att säkerställa att Iran fullt ut tar ansvar för nedskjutningen av flygning PS752 och erkänner sin plikt gentemot familjerna till offren, inräknat kompensation, säger Champagne.

Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) sade inför mötet att hon skulle fokusera på de anhöriga.

– Att det är väldigt viktigt att vi koncentrerar oss på anhöriga till offren och hur vi kan stötta dem i de här väldigt svåra frågorna. Vi kommer också att titta på vad vi kan göra för att internationella myndigheter ska kunna se till att nedskjutningar av civila plan på det här sättet inte sker igen, sade Linde till TT.

Svenska utrikesdepartementet har varit i kontakt med anhöriga eller representanter för alla offer med hemvist i Sverige för att informera om processen och hur arbetet med identifiering och liknande fortlöper i Iran. Enligt UD har de iranska myndigheterna hittills varit tillmötesgående gentemot det konsulära team från UD som är i Iran. Identifieringsarbetet har gått snabbare än förväntat.

En iransk åklagare har sagt till Expressen att alla offer är identifierade. UD vill dock inte bekräfta det, bara att man fått uppgifter om att nästan alla är det.

Arbetet med att tillförsäkra de omkomnas anhöriga kompensation är en viktig uppgift, men den är också tidskrävande.

Det svenska arbetet har enligt Ann Linde tre tydliga prioriteringar.

– Det första är att identifiering av dödsoffren ska vara säker, det ska inte råda någon osäkerhet. Sedan gäller det att kvarlevorna hanteras på ett korrekt sätt, säger Linde.

– Det tredje är att upprätthålla kontakten och informationen med de anhöriga.

UD uppger sig vara helt inriktat på att bistå och hjälpa i samtliga 17 ärenden. Ett problem tidigare har varit att Iran inte accepterar dubbelt medborgarskap, det vill säga att personer som Sverige ser som medborgare inte ses som svenska medborgare om de också har iranska pass.

Men målet är att det inte ska vara ett hinder denna gång, UD avser att hjälpa i samtliga ärenden.