Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-19 12:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/sverige-lovar-ukraina-att-arbeta-for-en-oppen-utredning-kring-flygkraschen/

Världen

Sverige lovar Ukraina att arbeta för en öppen utredning kring flygkraschen

Stefan Löfven. Foto: Jonathan Nackstrand/AFP

Sverige kommer att arbeta för att göra utredningen av den svåra flygolyckan som krävde 176 människors liv så öppen som möjlig. Det sa Sveriges statsminister Stefan Löfven vid ett samtal med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj på torsdagen.

Stefan Löfven har även haft ett samtal med Kanadas premiärminister Justin Trudeau med anledning av uppgifterna om att planet kan ha skjutits ned. 

Onsdagens svåra flygolycka inträffade tre minuter efter start från Teherans internationella flygplats i Iran. 176 personer omkom, av dessa minst 10 svenska medborgare och flera personer bosatta i Sverige. 

Sverige är liksom övriga länder med medborgare ombord på olycksplanet garanterat att få ta del av ”all relevant information” som kommer fram under utredningen. Något som slås fast i den civila internationella flygorganisationens regler, Annex 13.

Under torsdagens telefonsamtal, som kom till på Ukrainas initiativ, sa Stefan Löfven att Sverige kommer att bidra till utredningen av kraschen. Presidenten och statsministern var också överens om att fortsätta samarbeta på olika nivåer under utredningens gång. 

Volodymyr Zelenskyj bjöd också in Sverige att delta i utredningen.

Stefan Löfven gjorde också klart att Sverige ”med alla tillgängliga medel” kommer att arbeta för att se till att utredningen blir så öppen och tillgänglig som möjligt. Detta upprepades senare av Sveriges utrikesminister Ann Linde i en intervju med amerikanska CNN på torsdagen där hon också kort kommenterade själva olycksorsaken: 

– Vi utesluter inget och vi räknar med att de iranska myndigheterna är transparenta när det gäller informationen och jag utgår från att de kommer att dela med sig av innehållet i de svarta lådorna, sa Ann Linde i en intervju med CNN.

Senare på torsdagen sa Volodymyr Zelenskyj att han fått försäkringar från Irans president att experter från Ukraina kommer att få full tillgång till utredningen, skriver nyhetsbyrån Reuters. 

Kanada fick på torsdagen uppgifter från flera håll som tyder på att Iran sköt ned det flygplan som kraschade utanför Teheran på onsdagen. Statsminister Stefan Löfven (S) har varit i kontakt med Kanadas premiärminister Justin Trudeau med anledning av uppgifterna.

”Vi var överens om att dessa uppgifter ytterligare ökar behovet av en skyndsam, fullständig och transparent utredning. Vi var också överens om att de drabbade länderna behöver ha möjlighet att bidra med nationell expertis samt ges fullständig insyn i utredningen. Vi kom överens om att hålla nära och löpande kontakt med övriga drabbade länder”, skriver Stefan Löfven i ett mejl till TT.

Den svenske expert som kommer att vara Sveriges kontakt med de iranska utredarna säger till DN att han kommer att fungera som den person dit anhöriga kan höra av sig med frågor kring utredningen:

– Min roll kommer att vara att finnas till hands som en kontaktyta mellan utredarna och de anhöriga i Sverige, säger Peter Swaffer, avdelningschef på Statens haverikommission.

– Varje land som har förlorat medborgare har rätt att utse en expert som ska ges tillgång till den information som kommer fram.

Peter Swaffer fick ett första mejl från Irans utredningsledare på onsdagen.

Enligt Swaffer kommer Sveriges roll sannolikt inte att vara särskilt stor när det gäller själva haveriutredningen. Den sköts av de iranska myndigheterna.