Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Sverige pekas ut som möjlig mötesplats för Trump och Kim

Donald Trump och Kim Jong-Un på japansk tv.
Donald Trump och Kim Jong-Un på japansk tv. Foto: Koji Sasahara/AP

I spekulationer om var mötet mellan Donald Trump och Kim Jong-Un kan äga rum pekas Sverige ut av internationella medier. Schweiz, den demilitariserade zonen mellan Nord- och Sydkorea eller ett fartyg på internationellt vatten lyfts som andra troliga platser.

Washington Post skriver att ”Sverige kan vara ett särskilt tilltalande alternativ” på grund av våra långa relationer med Pyongyang och roll som skyddsmakt för USA i Nordkorea. Schweiz och Mongoliet nämns som andra neutrala länder som är möjliga mötesplatser.

Också nyhetsbyrån AP pekar ut Sverige som en möjlig mötesplats, liksom Schweiz eller ”någonstans i Asien – som Peking”. En annan möjlighet är att ledarna träffas på ett fartyg på internationellt vatten. Samma platser återkommer i en analys i ABC News.

Läs mer: Torbjörn Petersson: ”Naivt att tro att Nordkorea är berett att ge upp sina kärnvapen”

En sydkoreansk man läser en tidning där förstasidan handlar om det planerade mötet mellan Kim och Trump.
En sydkoreansk man läser en tidning där förstasidan handlar om det planerade mötet mellan Kim och Trump. Foto: Ahn Young-Joon/AP

Möjligheterna för ledarna att träffas i Nordkorea eller USA diskuteras också i artiklarna. Men att Trump skulle besöka Pyongyang kan komma att kritiseras internt för att ”ta för mycket hänsyn” till motparten, enligt Washington Post. Det noteras också att Kim Jong-Un mycket sällan lämnar landet. Den demilitariserade zonen mellan Nord- och Sydkorea framhålls därför som ett troligt alternativ.

Under mötet mellan Stefan Löfven och Donald Trump tidigare i veckan diskuterades vad Sverige kan bistå med i kontakterna mellan USA och Nordkorea. Svenska diplomater har utåt sagt att man står till förfogande för eventuella medlarroller, men utan att uppge närmare detaljer. Enligt uppgifter till DN har Sverige dock tagit en mer aktiv roll i internationella samtal om Nordkorea.

Inom en snar framtid kommer också Nordkoreas utrikesminister Ri Yong-Ho till Sverige för ett möte med utrikesminister Margot Wallström. Det är ett ovanligt besök, Ri Yong-Ho gör få officiella resor utomlands.

Läs mer: Nordkoreas utrikesminister besöker Sverige inom kort 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.