Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-23 05:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/sverige-ska-hjalpa-bolivia-med-slackningsarbete-i-amazonas/

Världen

Sverige ska hjälpa Bolivia med släckningsarbete i Amazonas

Skogs- och markbrand i Bolivia i slutet av augusti. Foto: Juan Karita/AP

Skogsbränderna i Amazonas är inte isolerade till Brasilien – även Bolivia har drabbats hårt. Nu vänder sig landets myndigheter till EU och begär internationell hjälp. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, förbereder ett räddningsteam som ska bistå med stöd. 

Myndigheterna i Bolivia som ansvarar för katastrofhantering i landet har via EU:s civilskyddsmekanism skickat en begäran om internationell hjälp med anledning av de kraftiga bränderna som härjar i Amazonas. 

– Det fungerar så att EU samordnar stödet i stället för att respektive medlemsland frågar vad som behövs. Det blir mer synkroniserat och behovsbaserat utifrån vad Bolivia, i det här fallet, anser sig behöva, säger Per Velandia, Enheten för insatser vid MSB, till DN.

MSB är den myndighet som representerar Sverige i EU:s civilskyddsmekanism och som därmed svarar upp gentemot Bolivias begäran. I fjol var det i stället Sverige som tog emot hjälp från andra länder för att släcka skogsbränder. 

Per Velandia säger att det inte är osannolikt att samordningen av internationella räddningsinsatser vid liknande händelser och katastrofer kan komma att öka.

– Om man tittar på hur väderfenomen ser ut i och med den globala uppvärmningen finns det en viss risk för att sådana här typer av katastrofer sker både oftare och mer oregelbundet.

I Bolivia ska MSB framför allt bistå med olika typer av utrustning, så som logistöd i form av tält som räddningspersonal kan bo i nära brandhärdarna, samt för att användas som ledningscentraler där personal kan mötas för att samordna räddningsinsatserna. Även skyddsrelaterad utrustning, bland annat masker för att kunna andas lättare i de rökfyllda miljöerna, tas med. 

– Vi är mitt i ett intensivt planeringsarbete. Som det ser ut nu blir det ett team på fyra till sex personer som åker. EU har ett mindre team som är på plats redan också. 

Enligt Per Velandia krävs det att ett land först efterfrågar och sedan accepterar utomstående stöd för hjälp ska kunna skickas. 

Hur påverkas släckningsarbetet i Amazonas i och med att Brasilien motsatt sig utomstående hjälp?

– Det är ju problematiskt eftersom man behöver släcka på alla håll och kanter. Men vi kan inte hjälpa till överallt och det drabbade landet är huvudsakligen ansvariga för sin respons. De är en suverän stat och vi kan inte åka dit på eget bevåg utan att de efterfrågat vårt stöd. 

I Bolivia har bränderna hittills krävt två liv och ödelagt mer än 1,7 miljoner hektar land, främst i skyddade naturområden och i skogar, skriver CNN. Enligt Bolivias miljöminister Cinthia Asin befinner sig tusentals brandmän, skogsvaktare, statligt anställda och volontärer i frontlinjen för att bekämpa skogsbränderna, samtidigt som nya bränder uppstår och sprider sig. 

Läs mer: Sju länder undertecknar avtal – för att skydda Amazonas

Läs mer: Brasiliens ex-miljöministrar till attack mot regeringen Bolsonaro

Läs mer: Bolsonaro tvärvänder – inför eldningsförbud i Amazonas