Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Sverige utreder israelisk bordning

Ship to Gazas skepp Estelle.
Ship to Gazas skepp Estelle. Foto: Henrik Montgomery/TT

Israeliska soldaters bordning av Ship to Gazas fartyg med flera svenskar ombord ska nu utredas av svenska rättvisan. Bordningarna skedde i Medelhavet 2010 och 2012.

Efter att ha funderat under våren kom beslutet från kammaråklagare Henrik Attorps vid Internationella åklagarkammaren i Stockholm att inleda en förundersökning om vad som egentligen hände ombord på fartygen som var på väg till Gaza med förnödenheter för några år sedan.

Det var vid två konvojer – i maj 2010 och i oktober 2012 – som fartygen bordades. Vid båda tillfällena fanns elva svenskar med på fartygen som ingick i kampanjen Ship to Gaza. Brottsmisstankarna gäller grov misshandel, grovt olaga hot, grov stöld samt folkrättsbrott. Däremot omfattar utredningen inte brotten kapning och olaga frihetsberövande.

– Det finns inte förutsättningar att utreda individuellt straffansvar för de brotten. Däremot kan sättet man genomförde de här bordningarna på aktualisera straffansvar, säger Attorps.

Han vill inte i detta läge gå in på vad svenskarna ombord fick utstå när de israeliska soldaterna äntrade fartygen.
Kampanjen Ship to Gaza ville lindra den nöd som blockaden mot Gaza orsakade palestinierna. Många världen över ansåg den oproportionerlig.

– Vi går inte in på huruvida blockaden är oproportionerlig eller inte. Men när vi ska ta ställning till om det finns straffrättsligt ansvar, måste vi se det ur soldatens perspektiv. Och soldater, från överbefälhavare och nedåt, är skyldiga att lyda order. I det här fallet ordern om att upprätthålla en blockad, säger Attorps.

Ann Ighe, ordförande för svenska Ship to Gaza, gläds åt att det blir en förundersökning men gillar inte att kapningarna inte brottsutreds.
– Märkligt att man inte öppna en förundersökning när det gäller kapning och olaga frihetsberövande. Vårt fartyg Estelle kapades och stals från oss. Och människorna ombord, bland annat elva svenskar, frihetsberövades och fördes till Israel mot sin vilja för att senare bli deporterade.
– Men vi är glada för att det svenska rättsväsendet öppnar en förundersökning, säger Ighe.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.