Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-25 18:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/sveriges-grannar-stanger-sina-granser/

VÄRLDEN

Sveriges grannar stänger sina gränser

Danmarks statsminister Mette Fredriksen.
Danmarks statsminister Mette Fredriksen. Foto: Anders Hansson

Flera av Sveriges grannländer stänger nu sina gränser för att stoppa smittspridningen av det nya coronaviruset. För att släppas in krävs ett giltigt skäl, meddelade Danmarks statsminister Mette Fredriksen (S) på fredagen.

Vid 23-tiden på fredagen stängde Oslos internationella flygplats Gardermoen sina portar för resenärer utanför Norden.

De norrmän som anländer till Gardermoen kommer att sättas i hemmakarantän medan andra resenärer tvingas vända och åka hem, skriver NRK.

Ullensakers kommun, som ansvarar för att hantera reserestriktionerna på flygplatsen, har bett om hjälp från försvarsmakten för att kunna följa upp alla resenärer.

Också Danmark kommer att stänga sin gräns för utlänningar och turister, enligt Berlingske. Stängningen genomförs klockan 12 på lördagen. Endast danska medborgare kommer fortsatt att få färdas över gränserna.

– Ni kan räkna med att se väpnade styrkor vid gränsen. Naturligtvis är det polisen som är ansvarig, men vi kommer att be försvarsmakten att vara delaktiga, säger Mette Fredriksen på en presskonferens på fredagskvällen.

Det kommer fortfarande att vara möjligt att transportera mat, medicin och andra nödvändiga varor till Danmark.

Utlänningar kommer endast att släppas in om de har ett giltigt skäl – som arbete i Danmark eller om de bor i landet, enligt justitieministern Nick Hekkerup som även fanns på plats på presskonferensen.

– Om man vill in i Danmark kommer det ta betydligt längre tid. Vi kommer att se bilköer vid gränserna och köer på flygplatserna, säger han.

Polisen kommer på lördag att stänga för persontrafiken men kommer att låta den tunga trafiken passera, enligt Danmarks rikspolischef Thorkild Fogde.

Det rör sig primärt om gränsen mot Tyskland och Sverige och i mindre utsträckning till Norge.

Statsministern säger också att danskarna inte bör åka utomlands på påsklovet och att man kan räkna med att de nya gränskontrollerna kommer att pågå fram till den 13 april.

– Alla dessa åtgärder är tuffa, men alternativet är värre, säger Mette Fredriksen.

Enligt utrikesminister Jeppe Kofod för regeringen nu dialog med resebranschen för att kunna hämta hem danskar i utlandet.

Danmark har hittills 801 bekräftade smittade fall av det nya coronaviruset.

Polen, som på fredagen fick sitt andra dödsfall i coronaviruset, beslutade under dagen att stänga sina gränser för icke medborgare från och med söndag, skriver den polska radion, Polskie Radio.

Finland, med 155 bekräftat smittade, har ännu inga planer på att stänga några gränser. Enligt generaldirektören för Institutet för hälsa och välfärd, Markku Tervahauta, kan en epidemi bryta ut när som helst, skriver Hufvudstadsbladet. Det har också blivit allt svårare att spåra smittan. Ingen av de smittade har behövt intensivvård.

Läs mer: Historisk nedsläckning av Danmark: ”Kommer bli hårt”

Ämnen i artikeln

Danmark
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt