Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-16 05:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/sydafrikas-president-valdet-mot-kvinnor-ar-som-ett-krig/

Världen

Sydafrikas president: Våldet mot kvinnor är som ett krig

Demonstration mot sexuellt våld i Johannesburg. Foto: AP

Sydafrikas president Cyril Ramaphosa jämför våldet mot kvinnor och barn i landet med ett krig. Efter de senaste veckornas protester lovar han 750 miljoner kronor för att stärka rättsväsendet och ge offren bättre hjälp. 

Sydafrika har skakats av flera uppmärksammade fall av våld mot kvinnor den senaste tiden. Demonstranter har gått på gatorna och krävt att politikerna agerar.

Sexuellt ofredande är det brott som ökar mest i Sydafrika, visar statistik som publicerades förra veckan. Anmälningarna har ökat med 9,6 procent jämfört med ett år tidigare. Våldtäkterna har ökat med 3,9 procent under samma period.

Cyril Ramaphosa. Foto: Yeshiel Panchia/AP

När parlamentet höll ett krismöte om det sexuella våldet på onsdagen beskrev presidenten Sydafrika som en av de mest osäkra platserna i världen för kvinnor, rapporterar BBC.

– Det vilar en mörk och skugga över vårt land: Kvinnor och barn är under belägring, sa presidenten och jämförde kvinnornas situation med ett krigstillstånd. 

Presidenten lovade massiva insatser som både syftar till att bekämpa brottsligheten och öka kvinnornas ekonomiska styrka.

Förra året mördades 2.700 kvinnor och 1.000 barn av män i Sydafrika. Varje dag anmäls minst 100 våldtäkter. Det senaste årtiondet har våldsbrotten mot kvinnor ökat varje år.