Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-26 09:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/syditalienska-politiker-kom-inte-hem-fran-norr/

VÄRLDEN

Syditalienska politiker: ”Kom inte hem från norr”

Milanos centralstation. Miljonstaden är satt i karantän sedan söndag morgon.
Milanos centralstation. Miljonstaden är satt i karantän sedan söndag morgon. Foto: Miguel Medina/AFP

Syditalienare som har flyttat till de karantänsbelagda provinserna i norr är inte välkomna hem. Det är budskapet från flera syditalienska politiker under söndagen.

”Gå av på närmaste station och vänd om med era bilar”, säger regionen Apuliens guvernör Michele Emiliano i ett uttalande på Facebook.

Under natten mot söndagen infördes nya regler i regionen Lombardiet och 14 provinser i andra italienska regioner. 16 miljoner människor bor i områdena och berörs av de nya åtgärderna som gäller fram till åtminstone den 3 april. Det var regeringen som efter timmar av samtal bakom stängda dörrar beslutade om att sätta bland annat miljonstaden Milano i karantän.

Det är nu förbjudet att resa in i och lämna de rödmarkerade områdena, såvida det inte finns särskilda skäl.

Enligt Reuters har ungefär 2 miljoner personer flyttat från södra Italien till det rikare norr i jakt på arbete och ett bättre liv. Många av dem försöker nu att återvända hem till sina familjer inför fyraveckorskarantänen.

Men budskapet från flera syditalienska politiker är att de inte är välkomna. Michele Emiliano är guvernör i regionen Apulien, som utgör klacken på den italienska stöveln, och har lagt upp en film på Facebook där han talar direkt till utvandrarna.

– Gå av vid nästa station, ta inte flyget, vänd om med era bilar, gå av bussarna. Ta inte smittan från Lombardiet till Apulien.

Närmare 6.000 fall av nya coronaviruset har bekräftats i Italien och drygt 360 personer har dött till följd av smittan. Dödssiffran steg på söndagen med 130 fall jämfört med dagen innan. I de södra regionerna har dock endast 100 insjuknade konstaterats och bara två personer har dött.

Michele Emiliano säger också att personer som redan har lyckats att ta sig hem från norra Italien omgående bör sätta sig själva i karantän i hemmet.

Jole Santelli som är guvernör i Kalabrien säger att regionen inte står rustad för att ta emot ett virusutbrott.

– Regeringen måste blockera utvandringen till Kalabrien, den riskerar att trigga i gång en katastrofal bomb. Vi är inte i stånd att klara av ett akut hälsoläge. Att återvända från norra Italien och utsätta sina nära och kära för fara. Gör det inte! Stopp!, säger hon.

Enligt Reuters har det under söndagen ännu varit möjligt att röra sig mellan de norra och södra delarna av landet. Tv-bilder visar ett massivt tryck på flygplatsen och centralstationen i Milano.

Italiens största flygbolag Alitalia ställer in alla flyg från och med måndagen den 9 mars. Både inrikes och utrikes.

Läs mer: Peter Loewe: Italiens karantän saknar motstycke i modern tid

Ämnen i artikeln

Italien
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt